IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността на японските фирми за услуги е нараснала най-бързо от половин година

Покачването на цените може да навреди на потребителските нагласи, предупреди гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода

10:39 | 03.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Toru Hanai/Bloomberg </em></p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Активността на сектора на услугите в Япония е нараснала с най-бързия си темп от половин година насам през май, след като потребителските нагласи са се възстановили в резултат на облекчаването на ограничителните мерки заради Covid-19, съобщи Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI)
на au Jibun Bank за сектора на услугите е достигнал ниво от 52,6 пункта спрямо априлското равнище от 50,7 пункта, задържайки се над границата от 50 пункта, разделяща ръста от понижението.

Резултатът маркира най-бързия темп на растеж от ноември 2021 г. и над първоначално обявеното повишение в размер на 51,7 пункта.

Ценовият натиск обаче е продължил да тежи на производителите, като цените на суровините са се покачили за 18-и пореден месец, а сред факторите за това са били поскъпналите материали и горива. Данните сочат още, че тези движения са принудили някои фирми в сектора да прехвърлят нарасналите разходи върху потребителите.

Общият PMI индекс, включващ данните за секторите на производството и услугите, се е покачил от 51,1 пункта през април до 52,3 пункта през май, отбелязвайки най-бързия темп на растеж от пет месеца.

По-рано през деня в петък гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода предупреди, че не е желателно цените да нарастват твърде много, докато темпът на увеличение на заплатите продължава да е слаб.

"Цените се покачват особено за стоки, които домакинствата купуват редовно, като бензин и храна", заяви Курода пред японския парламент в петък. "Тези движения може да навредят на потребителските нагласи, затова трябва да ги следим внимателно", допълни гуверньорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още