IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ускоряването на инфлацията в Китай се забави през миналия месец

Забавеният темп на растеж на цените може да облекчи опасенията сред централните банкери относно предлагането на стимули

11:04 | 10.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ускоряването на инфлацията в Китай се е забавило през миналия месец, когато поскъпването на суровините се успокои, а потребителското търсене намаля, съобщи Bloomberg.

Китай Китай

Производствените цени в Китай са записали годишен ръст от 6,4% през май, в съответствие с очакванията на икономистите, като това е бил най-бавният темп на растеж от май 2021 г., съобщи националната статистическа служба на страната в петък. За сравнение - през април показателят се е покачил с 8%.

Междувременно потребителските цени са се увеличили с 2,1%, което е малко под медианните прогнози за 2,2% ръст. На месечна база те са останали без промяна.

Забавянето на инфлацията вероятно ще облекчи опасенията сред централните банкери за това как и кога да одобрят повече стимули тази година, докато страната се опитва да се възстанови от пандемичните спадове.

"Това не е икономика, в която централната банка трябва наистина да се притеснява за инфлацията", коментира Майкъл Спенсър, главен икономист и ръководител по проучванията в Deutsche Bank AG. "Дори да има покачване (на цените) през третото тримесечие, когато, надявам се, приключат тези блокирания, то ще е към много умерено инфлационно равнище", смята Спенсър.

Данните за Япония, публикувани същия ден, също показаха забавяне в темпа на растеж на производствените цени. Производствената инфлация в Япония се е ускорила до 9,1% на годишна база през май, забавяйки темпа си на растеж спрямо ревизираните 9,8%, отчетени през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още