IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паскал Донаху: Еврозоната може да избегне рецесията

Правилната подкрепа може да спомогне за избягването на икономически спад, смята председателят на Еврогрупата

16:25 | 24.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Рецесията представлява риск за еврозоната, но той може да бъде избегнат с правилната подкрепа и фискална политика. Такова мнение изрази председателят на Еврогрупата Паскал Донаху, цитиран от Bloomberg.

Въпреки че енергийните шокове и събитията в сферата на сигурността може да повлияят на икономическото представяне, групата въвежда мерки в подкрепа на страните в нужда, каза Донаху в интервю за телевизия Bloomberg в петък.

Координиран бюджетен подход за 2023 г. означава, че може да "вкара други двигатели на икономиката, които да помогнат да се компенсират някои от предизвикателствата, които знаем, че предстоят", смята Донаху.

Въпреки това председателят на Еврогрупата подчерта, че вземането на заемни средства в Европейския съюз (ЕС) ще бъде по-бавно през следващата година, а стъпките за справянето с поскъпващата издръжка на живот ще бъдат "по-таргетиращи", отколкото от мерките, използвани по време на пандемията от Covid-19. Той има "абсолютно доверие" на Европейската централна банка и на министрите да се справят с пазарния натиск, допълни Донаху.

"Абсолютно сигурен съм, че могат да бъдат въведени правилните мерки, за да се подсигури и защити еврозоната, докато отговаряме на случващото се", допълни Донаху.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още