IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Глобалните икономически перспективи са се влошили „съществено“

Ценовата волатилност при енергията и суровините представлява значителен риск от смущения, които могат да засилят икономическите шокове, посочва регулаторът

15:32 | 05.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Английската централна банка (АЦБ) заяви, че глобалните икономически перспективи са се „влошили съществено“, след като скокът в цените на суровините ускори темпа на инфлацията по света, създавайки допълнителен риск от икономически спад през следващите месеци, съобщава Bloomberg.

Според АЦБ ценовата волатилност при енергията и суровините представлява значителен риск от смущения, които биха могли да засилят икономическите шокове в бъдеще.

Служители на регулатора ще извършат проучване на „непрозрачността“ и „липсата на данни“ на стоковите пазари и ще проследят как това подхранва нестабилността. 

Предупреждението съпровожда доклад на АЦБ относно финансовата стабилност, публикуван във вторник. Банката посочва, че ще продължи с годишните стрес тестове при кредиторите през септември, оценявайки възможността за „дълбока“ рецесия и по-нататъшно повишаване на лихвените проценти.

АЦБ повиши и антицикличния капиталов буфер, който банките трябва да покрият, до 2% - нивото, на което беше преди появата на коронавируса. Това ще влезе в сила от юли 2023 г. Регулаторът облекчи и изискванията за капиталова адекватност, за да помогне на банките да продължат да изпомпват пари в икономиката.

Въпреки скоковете при инфлацията и разходите по заеми АЦБ заяви, че повечето британски домакинства и фирми остават в добра позиция да се справят с напрежението върху своите финанси. Капиталовата позиция на британските банки остава „силна, а рентабилността се увеличава“, става ясно от доклада.

„Обслужването на дълга остава достъпно за повечето фирми в Обединеното кралство“, изтъкват от АЦБ, добавяйки: „Очаква се обаче по-високите лихвени проценти и цени на суровините, по-слабият икономически растеж и продължаващите смущения във веригата на доставки да натежат върху корпоративните баланси“.

АЦБ отбелязва, че инфлационният натиск по света се е засилил след нахлуването на Русия в Украйна и реалните доходи на домакинствата са притиснати от скока при цените.

Все пак ръстът на заплатите и правителствените мерки ще смекчат удара и ще запазят броя на уязвимите кредитополучатели стабилен на нивата от началото на годината, добавят от АЦБ.

Според данни на АЦБ от началото на месеца кредитирането на потребители се е увеличило с 844 млн. паунда (1,02 млрд. долара) в нетно изражение, което е много под прогнозираните 1,3 млрд. паунда увеличение в медианните прогнози на икономистите, анкетирани от Ройтерс. За сравнение, увеличението през април бе в размер на 1,377 млрд. паунда.

Малко преди това управителят на АЦБ Андрю Бейли изтъкна, че е "много видно", че британската икономика се намира в повратна точка и започва да се забавя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още