IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ не е сигурна, че новата кризисна мярка ще е готова до следващото заседание

Към момента се обсъждат начини новият инструмент да не попречи на лихвените повишения

15:56 | 07.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) е измислила работно име за новия си антикризисен инструмент, но банкерите все още не показват увереност, че той ще е готов до заседанието им на 21 юли, смятат лица, запознати с темата, цитирани от Bloomberg.

За момента мярката се нарича Transmission Protection Mechanism, като името все още може да бъде променено до обявяването ѝ. Все още обаче има твърде много работа, която да се свърши.

И докато централните банкери във Франкфурт имат тихата увереност, че основните разногласия могат да бъдат преодоляни, дебатът около самата тактика продължава и има значително количество детайли за осмисляне, споделят източниците на медията.

Сред обсъжданите теми са гарантирането на това мярката да не противодейства на лихвените повишения, кои правителства ще може да се възползват от нея и при какви условия, както и възможните правни пречки.

Говорител на ЕЦБ е отказал коментар по темата.

Investor.bg напомня, че регулаторът ускори работата по такъв инструмент, след като доходността по 10-годишните италиански държавни ценни книжа надмина 4% за пръв път от 2014 г. насам.

На заседанието през юни управителят Кристин Лагард увери, че първото лихвено повишение предстои да бъде одобрено на 21 юли, като централните банкери поеха ангажимент за създаването на такъв инструмент. Оттогава представителите на банката многократно се опитаха да уверят инвеститорите, че всичко ще е наред след началото на увеличаването на лихвите.

На годишната среща на ЕЦБ в Синтра, Португалия Лагард посочи, че мярката "ще бъде обмислена от Управителния съвет" на 21 юли, като тогава тя заяви, че вече се работи по нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още