IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кажимир: Борбата с финансовата фрагментация не бива да отслабва волята за реформа

Проблемът е, че ЕЦБ твърде често е единственият играч, а това трябва да се промени, смята централният банкер

17:26 | 19.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Действията на Европейската централна банка (ЕЦБ) в борбата с финансовата фрагментация на облигационните пазари в еврозоната не трябва да намалява натиска върху страните за реформи. Такова мнение изрази членът на ЕЦБ и ръководител на централната банка на Словакия Петер Кажимир, цитиран от Ройтерс.

„Изключително важно е да не ставаме жертва на нашата способност да реагираме и да се адаптираме и по този начин да отслабим желанието и мотивацията на нашите партньори да действат", каза Кажимир.

"Според мен проблемът е, че ЕЦБ твърде често е единственият играч, това трябва да се промени. Колкото по-скоро, толкова по-добре", допълни ръководителят на Словашката централна банка.

Предстои в четвъртък (21 юли) ЕЦБ да проведе заседание за пътя на паричната си политика. Очакванията са банкерите да обсъдят и нова схема за покупка на облигации, целяща да се ограничи ръста в доходността по държавните ценни книжа от периферията на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още