IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3D принтери ще излетят в Космоса

NASA вече прави тестове, за да създаде своеобразна „летяща фабрика“ за части и инструменти

10:26 | 30.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Астронавтите ще могат сами да правят детайли и инструменти, необходими за работата им на космическата станция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Астронавтите ще могат сами да правят детайли и инструменти, необходими за работата им на космическата станция. Снимка: Ройтерс

NASA се подготвя да изстреля 3D принтери в Космоса през следващата година, предава АП. Принтерите ще са своеобразна „летяща фабрика“ за части и инструменти, необходими на астронавтите.

Инженерите на американската космическа агенция вече използват 3D принтери за малките сателити, които се изстрелват от космическата станция и предават данни към Земята, както и за направата на части и различни елементи от ракети, които издържат на екстремните температури.

„Всеки път, когато си помислим, че ще принтираме нещо в Космоса, сякаш настъпва Коледа“, коментира Андрю Фило, който консултира NASA по проекта. Процесът вероятно постепенно ще измести допълнителните космически мисии, които доставят инструменти и части, отбелязва той.

„Ако искаме да сме гъвкави, трябва да проектираме и произвеждаме в Космоса – това е мястото на 3D принтера“, посочва Дейв Корсмайер от NASA. Първите тестове на космическите принтери ще приключат през есента на 2014 г., като агенцията разполага с около дузина машини – от компактни модели за 300 долара до големи машини за 500 хил. долара.

Всички обаче са построени за работа на Земята, а пътуването в Космоса представлява сериозно предизвикателство заради вибрациите, гравитацията, разликите в налягането и различната температура.

От NASA са наели стартиращата компания от Силициевата долина Made In Space да се заемат с изграждането на космическите 3D принтери.

„Представете си, че астронавт на Международната космическа станция се нуждае от някакви части и инструменти. Вместо да се надява, че те вече са доставени или да чака нова мисия за доставката, той може да си ги направи сам“, посочва Арън Кемър, главен изпълнителен директор на Made In Space.

Компанията вече е осъществила повече от 12 тестови полета, с които в Космоса са изпращани различни 3D принтери, като тестовете продължават.

Основното предизвикателство пред инженерите е безопасността, както и необходимостта да се улавят вредните газове, които се отделят от специалната пластмаса, от която ще се „отпечатват“ детайлите. Вероятно ще се наложи да се изгради и система за рециклиране на някои продукти.

Скот Кръмп, който е един от основоположниците на 3D принтирането, посочва, че никога дори не си е представял колко ключова ще е технологията за космическите мисии. Той обаче смята, че докато не се разработи метод, по който да се използва метал при 3D принтирането, приложението на технологията ще е ограничено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още