IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Киберзащитата трябва да се подновява, за да отговаря на динамичното развитие

Всяка компания трябва да прецени инвестициите в киберсигурност, като по-малките фирми могат да работят в колаборация и чрез общностите на университети, посочи Боян Жеков

16:46 | 04.09.23 г.

Гражданите и бизнесът не могат да разчитат само на държавата да осигури тяхната киберзащита. Компаниите трябва да правят регулярни доклади за адекватността на дигиталната сигурност и всяка трябва да има експерт по киберсигурност. Всяка нова технология може да бъде експлоатирана от злонамерени лица и киберазащитата трябва постоянно да се подновява, за да отговори на това динамично развитие. Този съвет в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria даде доц. д-р Боян Жеков, ръководител на магистърска програма „Киберсигурност и цифрова криминалистика“ в УниБИТ и член на програмен комитет „Сигурни общества“ в Хоризонт Европа.

"Всяка фирма трябва да има служител, който да отговаря за киберсигурността", посочи той и смята, че желаниeтo да се инвестира в киберзащита не нераства с темповете, с които би трябвало. "Ситуацията се променя и нараства тогава, когато пострадаш“, коментира той.

Според доц. Жеков все още липсва културата за киберзащитата като важна тема в бизнеса, наред по значение с приходите и разходите и развитието на бъдещи пазари. Той е убеден, че киберсигурността трябва да стане точка от ежедневното внимание на ръководството.

"Всяка компания трябва да прецени инвестициите в киберзащита, които може да направи, спрямо своите нужди и възможности, като по-малките е възможно да работят в колаборация. Това може да се получи чрез общностите, които университетите изграждат, в които се обменя опит и експертиза с бизнеса", съветва Жеков.

Преподавателят съобщи, че магистърската програма „Киберсигурност и цифрова криминалистика“ в УниБИТ е част от серията подобни програми под различни форми в български университети, чиято цел е да се отговори на нуждите на пазара от специалисти и експерти по киберсигурност с различни профили.

Доц. Жеков уточни, че програмата идентифицира два основни профила. Единият е технологичен за наскоро завършилите бакалавърска степен, които ще работят на по-ниско ниво в киберзащитата. „Вторият профил е на организационно ниво – за хора, които трябва да познават законите и стандартите, и които ще трябва да въвеждат и организират спазването им в различните организации“, уточни Боян Жеков.

Как се променя дигиталната среда и защо университетите развиват различни профили по киберсигурност? Задължителен ли е постът мениджър по информационна сигурност в компаниите? На колко години трябва да се взема магистърска диплома за киберзащита? Каква е ролята на изкуствения интелект и квантовите компютри в киберзащитата? Кои са слабите звена в киберсигурността на компаниите? Как ЕС подпомага дигиталната сигурност на българския бизнес може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още