IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 25% от продадените телефони през 2013 г. ще са смартфони

Очакванията за тази година са делът на смартфоните в общите продажби на мобилни апарати по света да е 19 на сто

17:17 | 06.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Над 25% от продадените телефони през 2013 г. ще са смартфони

Повече от една четвърт от продадените мобилни телефони по света през 2013 г. ще бъдат смартфони. Това прогнозират от изследователската компания ABI Research в проучване, цитирано от Network Wolrd.

Според доклада на компанията през тази година делът на смартфоните от общите продажби ще е 19 на сто в сравнение с 16 на сто за 2009 г.

В проучването като смартфони са определени апаратите, които работят под операционни системи като BlackBerry OS, iPhone OS, Android, webOS или Symbian.

Посочва се, че Symbian остава най-популярната операционна система за смартфоните в света, поне до този момент на годината. През второто тримесечие са продадени общо 25,8 млн. базирани на нея устройства.

За април-юни продажбите на телефони с операционната система на Google Android са 11,3 млн., което е над два пъти повече спрямо първото тримесечие.

Общо 11,2 млн. потребители пък са се спрели през второто тримесечие на мобилни апарати с операционна система BlackBerry OS.

По производители Nokia оставя далеч зад себе си всички конкуренти с продадени 45 млн. смартфона тази година, казват от ABI Research. На второ място е Research in Motion (RIM) с около 22 млн. апарата за полугодието, а трети е Apple с около 17 млн.

Въпреки че HTC и Motorola са по-назад в класирането, от ABI подчертават, че двете компании са отбелязали съществен растеж през тази година благодарение на успеха при маркетирането на смартфони, базирани на Android.

HTC, която произвежда моделите Droid Incredible и Evo 4G, се е справила особено добре през първото шестмесечие, като продажбите й са нараснали от 3,3 млн. броя през първото тримесечие на 5,4 млн. през второто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още