IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите технологии разделиха пътищата на Intel и Microsoft

Най-печелившото партньорство в технологичната индустрия е на път да се разпадне

15:58 | 05.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Новите технологии разделиха пътищата на Intel и Microsoft

Дългогодишният съюз между софтуерната компания Microsoft и производителя на компютърни процесори Intel изглежда е на път да се разпадне.

Силните продажби на таблетни компютри, смартфони и телевизори, които са базирани на конкурентни на техните технологии, постепенно разделят пътищата на двете компании.

Последният и най-ярък признак, че интересите им се различават, е от тази седмица – Microsoft се очаква да представи днес следваща версия на Windows, която работи с микропроцесори, разработени от съперника на Intel - ARM Holdings.

Това са посочили пред Wall Street Journal източници, запознати с плановете на Microsoft, но пожелали да запазят анонимност.

Microsoft все още планира да пусне и нови версии на Windows, които работят с процесори на Intel, но все пак решението на Microsoft да заложи на чиповете на ARM е залог за новото поколение процесори, което стана стандарт при смартфоните, таблетните компютри и други мобилни устройства.

Единството между процесорите на Intel и Windows, което стана известно като Wintel, оформи бизнеса с компютри от началото на 80-те години насам. Силният съюз между двете компании определяше и какъв ще бъде стандартът, на базата на който разработчиците на софтуер създават приложения.

И двете компании обаче изостанаха на бързо растящите пазари на нови технологии. Докато Windows все още е операционната система на повече от 90% от компютрите по света, данните на изследователската компания Gartner показват, че софтуерът на Microsoft се намира само в 3% от смартфоните през третото тримесечие на 2010 г.

Въпреки че Microsoft подкрепя идеята за таблетен компютър още преди десет години, до пускането му на пазара така и не се стига.

Успехът на таблетния компютър iPad на Apple задълбочи допълнително разделението между Microsoft и Intel, които в сътрудничеството си с други производители на хардуер така и не успяват да разработят таблет, който да може да се конкурира по функции, издръжливост на батерията и интуитивност с iPad.

Освен това според анализатори растящата популярност на таблетните компютри неминуемо ще се отрази на продажбите на преносими компютри.

Ежегодното изложение на потребителска електроника в Лас Вегас, което започва днес, ще се открие с презентация на главния изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър, който се очаква да разкрие следващата версия на Microsoft, която ще е по-добре пригодена да работи със сензорни дисплеи и с по-ограничените ресурси на батериите на таблетите.

Сътрудничеството между Microsoft и Intel започва още преди IBM да представи своя първи компютър през 1981 г., който се базира на операционната система на Microsoft DOS и чипа на Intel, известен като x86. Връзката става особено доходоносна след излизането на по-лесната за използване система Windows, чрез което се увеличават значително продажбите на компютри.

Отношенията между двете компании бяха обтегнати допълнително и от излизането на пазара на редица приложения, специално разработени за смартфони и таблети с други операционни системи от Windows.

В същото време процесорите на Intel не успяха да отговорят на необходимостта от ниска консумация на енергия, която е характерна за смартфоните и таблетите.

Освен това усилията на Intel за развиване на бизнеса със софтуер притесниха Microsoft. През юни 2009 г. Intel направи изненадваща оферта от 900 млн. долара за купуване на съперника на Microsoft - Wind River Systems, който произвежда операционни системи за различни от компютрите устройства.

Наскоро Intel сключи сделка за закупуването на производителя на софтуер за сигурност McAfee за близо 7,7 млрд. долара. Intel работи съвместно и с Nokia за създаването на операционна система за мобилни устройства, базирана на Linux, която ще се нарича Meego.

След като приключи сделката за McAfee, в Intel ще работят около 12 хил. софтуерни разработчици при общ брой на служителите на компанията от около 90 хил.

Intel също така застраши бизнеса на Microsoft, след като започна да работи съвместно с най-големия й конкурент в лицето на Google при разработване на устройството Google TV, което ще позволи свързване на телевизори към интернет. Intel също допринесе за създаването на операционната система на Google - Chrome OS, която ще се конкурира с Windows на пазара нетбуци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още