IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wikileaks се кани да разкрие данни за "масово укриване на данъци"

Бивш мениджър на швейцарска частна банка е предоставил на уебсайта информация за банкови сметки на около 2 000 известни личности, укриващи данъци

16:44 | 17.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Wikileaks се кани да разкрие данни за "масово укриване на данъци"

Уебсайтът за разпространение на нецензурирана информация Wikileaks обяви, че бивш банкер в голяма швейцарска банка му е предоставил данни, за които се предполага, че съдържат поверителна информация за "масово укриване на данъци", предаде DPA.

Данните обхващат банковите сметки в Швейцария на 2 000 известни личности, открити, за да се избегне плащането на дължимите данъци.

Банкерът Рудолф Елмър е предал два диска с информация на основателя на Wikileaks Джулиан Асанж на пресконференция в Лондон. Елмър е предоставял и преди поверителна банкова информация на Wikileaks.

Елмър е бивш изпълнителен директор в една от водещите швейцарски частни банки Julius Baer Bank. Той бе уволнен от банката през 2002 г. заради нарушаването на банковата тайна в Швейцария и разкриване на поверителна информация за клиенти.

Бившият банкер посочва пред репортери, че е предложил информацията също на политици и университети в Европа и САЩ, които обаче не са пожелали да бъдат замесени в случая. Той допълва, че е решил да даде гласност на информацията за укриване на данъци, „за да образова обществото“.

„Предоставянето на информацията на Wikileaks бе последната ми надежда“, посочва Елмър. “Смятам, че като банкер имам правото да протестирам, когато нещо не е наред“, допълва той.

Според Рудолф Елмър водещи фигури от политическите и бизнес средите „масово укриват данъци" и това е практиката, върху която той иска да хвърли светлина.

Елмър е предал информацията на Wikileaks два дни преди началото на съдебното дело срещу него, което е насрочено за 19 януари в Швейцария. Той е обвинен в нарушаване на закона за банковата тайна.

Елмър допълва, че сред лицата, укривали данъци, има близо 40 политици, бизнесмени и представители на мултинационални компании от Великобритания, САЩ, Германия, Австрия, азиатски и други страни.

Джулиан Асанж е заявил, че предоставената му от бившия швейцарски банкер информация ще бъде обстойно проверена, след което ще се публикува на уебсайта през следващите няколко седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 18 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
Тука вече ще се вдигне голяма гиронтия Едва ли много хора по света ги интересува корупцията в България но когато разберат че известни банкери освен че разсипаха банки и парите на обикновените хора изчезнаха са укривали и данъци за огромните си боноси Когато други политици с парите на данъкоплатците са спасявали същите банки и те са укривали данъци ще стане голямо мазало Същото нещо можем да си го направим и в България За българските политици банкери и измамници Време е да започнем отначало на чисто и без измамници Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
Ironhorse
преди 13 години
А тука едни с каскети ....едни флашки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още