IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създават квантов процесор до края на годината?

Технологията има потенциала да надхвърли възможностите на съвременните компютри по безпрецедентен начин

15:52 | 23.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Създават квантов процесор до края на годината?

Един от най-комплексните експерименти, демонстриращ прототипа на квантов процесор, беше представен на срещата на Американското общество за физика в Далас, САЩ, съобщава BBC.

За извършване на изчисления чипът използва „квантовите състояния“ на материята. Технологията има потенциала да надхвърли възможностите на съвременните компютри по безпрецедентен начин.

Чипът, с размери 6 на 6 сантиметра, съдържа 9 „квантови компонента“, 4 от които извършват изчисленията.

Екипът, разработил процесора, обяви, че до края на годината вероятно ще бъде създаден процесор с 10 квантови изчислителни компонента (qubits).

Вместо нули и единици – основата на машинния език в традиционната цифрова изчислителна техника – квантовите компютри използват така наречените „суперпозиции“ - състояние на материята, което може да се представи като нула и единица едновременно.

В известен смисъл трикът при квантовите компютри е изчисленията да се извършват с всички супрепозиции едновременно. При 1 кюбит разликата не е голяма, но с увеличаването на броя на изчислителните квантови компоненти ефектът нараства изключително бързо.

Според анализаторите броят кюбити, който ще направи квантовите процесори конкурентни на сега използваните, е около 100.

„Доста е вълнуващо. Вече обсъждаме каква ще е архитектурата на бъдещия квантов процесор“, казва Ерик Лусеро от Калифорнийския университет в Санта Барбара.

„Използваме електроника, базирана на технологията в мобилните телефони, което значително сваля цената. На ръба сме да създадем истински квантов процесор“, допълва той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още