IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киберпрестъпниците със 7 млрд. долара оборот през 2010 г.

От тази сума оборотът на хакерите в Русия възлиза на 1,3 млрд. долара

18:03 | 28.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Киберпрестъпниците със 7 млрд. долара оборот през 2010 г.

Оборотът на киберпрестъпността в света за 2010 г. възлиза на 7 млрд. долара, според изследване на Group-IB, цитирано от Прайм-Тасс.

От тази сума оборотът на хакерите граждани на Русия и извършили киберпрестъпления на нейна територия възлиза на 1,3 млрд. долара.

Като се включат и киберпрестъпленията в страните от бившия Съветски съюз, както и тези, извършени на територията на други държави от хакери с руски произход, "руският пазар" за миналата година се оценява на общо 2,5 млрд. долара, сочи съвместното изследване на Group-IB с анализатори от ESET и LETA IT Company.

Предвид развитието на информационните технологии и пазара на киберпрестъпления анализаторите прогнозират, че през тази година „руският пазар“ ще достигне около 3,7 млрд. долара, а след две години тази цифра може да се удвои. Според прогнозите около половината от приходите от този пазар ще са от престъпления конкретно на руска територия.

Според направеното изследване 2010 г. се характеризира с активизиране на компютърните престъпници, а също и с продължаваща професионализация на този пазар в цял свят.

За миналата година анализаторите откроиха следните основни киберзаплахи: галопиращ ръст на количеството и сложността на DdoS-атаките (Distributed Denial of service - специална програма блокира даден сайт, като го „залива” със заявки от множество анонимни IP адреси); целенасочени атаки към финансовия сектор и увеличение на инцидентите при системите за дистанционно банково обслужване; целеви атаки на важни инфраструктурни обекти; използване на социалните мрежи за кражба на лични данни и извършване на интернет измами; рязък скок на случаите на sms измами специално на територията на страните от бившия Съветски съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още