IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалните мрежи и смартфоните – следващата цел на киберпрестъпниците

Софтуерната компания Symantec изчислява, че един на всеки шест линка, публикувани във Facebook, е свързан със зловреден софтуер

11:32 | 05.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><i>Снимка: sxc.hu</i></p>

Снимка: sxc.hu

Социалните мрежи и смартфоните вероятно ще се превърнат в следващата голяма жертва на киберпрестъпниците. Това се посочва в доклад на софтуерната компания Symantec, цитиран от BBC.

От тазгодишното й проучване на заплахите в интернет става ясно, че технологиите все повече ще се използват за разпространението на зловреден (malicious) код.

От Symantec определят потребителите на Facebook, Twitter и мобилната операционна система на Google – Android, като най-уязвими.

Все пак на този етап броят на атаките остава малък в сравнение с други онлайн престъпления като измамната електронна поща (phishing).

Според проучването на Symantec известните уязвими места в мобилните операционни системи са се увеличили от 115 през 2009 г. до 163 през 2010 г.

В няколко случая пробойните в сигурността на операционните системи за мобилни устройства са били използвани за инсталиране на вреден софтуер на телефони с операционната система Android.

Докладът на Symantec предполага, че престъпниците вече гледат на хакването на смартфони като на потенциално изгодно престъпление.

Разновидности на зловреден софтуер дават възможност на киберпрестъпниците да прихващат SMS съобщения или да набират платени номера от чужди телефони.

Форми на зловреден софтуер са открити и на iPhone, но според Symantec практиката на Apple да проучва предварително всички нови приложения е пощадила iPhone от по-големи атаки.

По отношение на Facebook и Twitter, анализът на Symantec изтъкна няколко заплахи.

Сред най-разпространените са уеб линковете, с които се насърчават потребителите да отварят други сайтове, съдържащи зловреден софтуер и вредни приложения, които са предназначени за събирането на лична информация.

Компанията изчислява, че един на всеки шест линка, публикувани във Facebook, е свързан със зловреден софтуер.

Symantec разработва софтуер за сигурност в интернет. Нейният годишен доклад за заплахите пред сигурността в интернет се определя като надеждна база за променящите се тенденции в престъпленията в киберпространството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още