IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook иска да има думата и на хардуерния пазар

От социалната мрежа обявиха, че са създали нов вид сървър, който е с 38% по-ефективен от ползваните от компанията

22:25 | 07.04.11 г.
<p>Зукърбърг при представянето на програмата. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Зукърбърг при представянето на програмата. Снимка: Ройтерс

Най-голямата социална мрежа в света - Facebook, иска да участва и на пазара на компютърен хардуер, съобщи Ройтерс.

Компанията, която създаде революция сред социалните мрежи в интернет, е обединила усилия с някои от най-големите имена в хардуерния сектор - Hewlett Packard Co, Dell Inc, Advanced Micro Devices и Intel Corp – за да даде старт на т. нар. „програма за отворени изчисления” днес.

По думите на главния изпълнителен директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг проектът има за цел да предложи спецификации и модели за енергийно по-ефективни, бързи и евтини сървъри, споделяни открито с други компании.

Dell ще създаде сървъри на базата на тези технически спецификации, докато Synnex Corp ще бъди общият търговец на системите. Технологията ще захранва сървъри в първия център за данни на социалната мрежа в Прайнвил, Орегън.

От Facebook казват, че са създали нов вид сървър, който е с 38% по-ефективен от машините, които социалната мрежа е ползвала досега, и посочваг, че ще споделят проекта с други, пише по темата Wall Street Journal. Новият модел сървър е оптимизиран за софтуер за социални мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още