IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японското земетресение остави дълбоки следи сред производителите на чипове

Бедствията в Япония засегнаха световните производители на чипове. Някои са на печалба, а други имат трудности с доставките

10:01 | 20.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Последствията от земетресението няма да отминат бързо за TI.<i> Снимка: </i>Ройтерс</p>

Последствията от земетресението няма да отминат бързо за TI. Снимка: Ройтерс

Липсващи части за производството, както и щети в самите фабрики – това са причините за слабите финансови резултати на американския производител Texas Instruments (TI). Заради земетресението в Япония концернът разчита на съвсем слаб ръст през второто тримесечие – приходите ще се покачат с около 5%, съобщи финансовият директор Кевин Мърч, цитиран от Ройтерс.

„За TI обаче ръст от 9 и повече процента е нормален“, добавя веднага Мърч при представянето на финансовите резултати за първото тримесечие. През първото тримесечие концернът не успя да оправдае очакванията на анализаторите по отношение на печалбата – тя се повиши с 1% до 666 млн. долара, а приходите скочиха със 6% до 3,39 млрд. долара. За второто тримесечие се очаква печалба на акция между 52 и 60 цента при приходи между 3,41 и 3,69 млрд. долара.

„Последиците от земетресението няма да отминат бързо“, предупреждава Мърч. Концернът си давал сметка, че нужните за производството му силициий и пластинки се правят в по-голямата си част именно в Япония, и то в зоната на земетресението. Затова последствията за американската компания може да не отшумят дори до юли.

Опустошителното земетресение и цунамито от 11-и март разрушиха две фабрики на Texas Instruments. Едната от тях ще се върне към пълния капацитет на производство съвсем скоро. В средата на юли ще я последва и вторият завод. След това ще трябва да минат поне няколко месеца, докато се постигне и нормалният за двете производствени бази оборот.

А едва преди дни – в началото на месеца, американският концерн се погрижи за фурор на борсата, след като обяви, че ще придобие конкурента си National Semiconductor за 6,5 млрд. долара. По този начин TI затвърди лидерската си позиция в производството на аналогови чипове, без които модерната електроника не може. Тези елементи преобразуват стойностите в потребителската електроника – например силата на звука, регулиране на климатика или дори на температурата на фурната. Такива чипове може да се намерят в почти всички електроуреди – мобилни телефони, телевизори, перални машини и автомобили.

И мениджърите на японския концерн за електроника Toshiba Corp се опасяват, че проблемите няма да са краткотрайни. Компанията обяви вчера, че няма да може да изпълни поставената за цел годишна печалба заради разходите си вследствие на природното бедствие. Клиентите им вече реагираха – южнокорейската LG Electronics вече е на път да ограничи силната си зависимост от Toshiba и започва да залага и на други доставчици на чипове.

Японският концерн трябва да се погрижи и за имиджа си. Фирмата е сред най-големите доставчици на авариралия АЕЦ край Фукушима. Заради стихията концернът ще постигне с 4% по-ниски приходи за изтеклата през март финансова година – около 240 млрд. йени (2 млрд. евро). Компанията ще оповести финансовите си резултати на 9 май.

На другия полюс се намира американският концерн Intel, който вчера „взриви“ технологичния бранш с финансовите си данни, пише германският бизнес всекидневник Handelsblatt. През първото тримесечие производителят е отчел ръст на приходите си с цели 25% до 12,8 млрд. долара. Анализаторите не очакваха подобни резултати заради проблемите при новата фамилия процесори Sandy Bridge, която концернът представи в началото на годината. Само месец след това концернът обяви, че ще изтегли всички Sandy Bridge дънни платки, които използват чипсета Cougar Point, заради проблеми със SATA портовете в чипсета. Очакваше се отстраняването на проблема да излезе солено на Intel, а самият концерн оцени изтеглянето на всички платки и замяната на проблемния чип на 700 милиона долара.

Печалбата на Intel за първото тримесечие се е повишила с 29% до 3,2 млрд. долара. Непосредствено след оповестяване на резултатите акциите на концерна поскъпнаха с 3,5%. За текущото тримесечие американците очакват приходи от около 12,8 млрд. долара, като са възможни разминавания от 500 млн. долара и в двете посоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още