IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telekom Austria отчита загуба от 79,2 млн. евро

В България през първото тримесечие приходите са били с 1,5% по-ниски от същия период на миналата година

13:24 | 11.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Приходите от продажби на Mobiltel са били в размер на 133,4 млн. евро. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Приходите от продажби на Mobiltel са били в размер на 133,4 млн. евро. Снимка: Ройтерс

За първото тримесечие на годината Telekom Austria Group отчете загуба в размер на 79,2 млн. евро, докато анализаторите очакваха тя да е по-скромна – до около 60 млн. евро. За сравнение, през първите три месеца на предходната година компанията е имала печалба от 91,2 млн. евро, предаде австрийската информационна агенция APA.

Продажбите са останали стабилни – 1,12 млрд. евро (спрямо 1,13 млрд. евро година по-рано).

По-слабите резултати компанията обяснява със стартирала социална програма за служителите си в австрийския си оператор A1. 514 служители на концерна са се възползвали от новия социален план, който в дългосрочен план ще спомогне за спадане на социалните разходи, но в момента е причина за слабото тримесечие. При прилагане на плана солидни разходи, които ще трябва да се правят през следващите години, влизат в отчета наведнъж, обяснява концернът. По този начин тези такси в размер на 184,1 млн. евро са допринесли за загуба през това тримесечие.

„Тази загуба няма оперативни, а чисто балансови причини“, успокоява финансовият директор Ханс Чуден. 
За цялата 2011 г. Telekom Austria Group очаква продажби в размер до 4,6 млрд. евро. Печалбата преди данъци се очаква да бъде 1,6 млрд. евро, а инвестициите се очаква да са в размер до 800 млн. евро.

В България Telekom Austria Group е представена от юли 2005 г., когато купи 100% от „Мобилтел“ за 1,6 млрд. евро. Това беше и най-голямата до този момент австрийска инвестиция зад граница.

Според последните данни на Telekom Austria концернът има тук 5,3 млн. клиенти. Делът на клиентите с договори е нараснал от 61% на 66% благодарение на „добри маркетингови похвати“. Двойно повече спрямо година по-рано (141 000) са и клиентите с договори за широколентов достъп. В края на първото тримесечие на годината броят на абонатите с договори за фиксирана мрежа, също и благодарение на придобиването на „Мегалан“ и „Спектрум Нет“, е достигнал 99 100.

Приходите от продажби на дъщерното дружество – Mobiltel, са били в размер на 133,4 млн. евро и по този начин с 1,5% по-ниски от същия период на миналата година. Печалбата на дружеството преди данъци е намаляла заради скочилите разходи за заплати вследствие на придобиванията с 10,7%. По собствени данни Mobiltel държи 49,3% от пазара на мобилни услуги в страната, а година по-рано този дял е бил 50,1%.

Преди седмица Telekom Austria внесе в сръбското правителство подобрена оферта за придобиване на мажориратен дял в сръбския държавен телеком. Австрийският концерн бе готов да даде 1,1 млрд. евро за 51% от Telekom Srbija. Въпреки по-добрата оферта обаче сумата беше по-ниска от исканите от сръбското правителство 1,4 млрд. евро и отново беше отхвърлена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още