IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните изместиха оръжията в банковите обири

Киберпрестъпленията са по-доходни и по-трудни за проследяване

22:25 | 09.06.11 г. 1
Данните изместиха оръжията в банковите обири

Банковият обирджия Уили Сътън е известен с обяснението си защо обира банки. „Защото там са парите“, е неговият отговор.

Днес Сътън може би по-скоро щеше да разчита на лаптоп, пише MarketWatch.

Киберпрестъпленията, както потвърждава случаят с хакерския достъп до данните за над 200 хил. кредитни карти от Citigroup Inc., измества аналоговия свят на старомодните банкови обири. Киберпрестъпленията са по-доходни и по-трудни за проследяване.

Миналата година в САЩ е имало 1160 класически банкови обира по старомодния начин, сочат данни на ФБР. Лошите са избягали с 9 млн. долара в брой и 337 хил. долара в чекове. Шансът е бил на страната на голяма част от обирджиите – едва 1,9 млн. долара са възстановени.

Киберпрестъпленията са далеч по-доходни и преставляват много по-голямо предизвикателство пред силите на реда. Банковите обирджии трябва да присъстват физически на престъплението, докато атаките на финансови мрежи могат да се реализират от цял свят благодарение на интернет връзка.

Проучване от 2005 г. на американското министерство на правосъдието сочи, че 67% от американските компании са станали жертва на някаква форма на киберпрестъпление. От тях 68% са загубили 10 хил. долара или повече. Според по-ново проучване на ФБР от 2009 г. престъпленията, подпомогнати от ползване на компютър, са скочили с 22% спрямо предходната година. Обща приблизителна плячка: 559 млн. долара.

Днешният Уили Сътън очевидно няма да разчита на маска и оръжие. По-скоро ще измъква номера на кредитни карти от интернет.

В крайна сметка, там са парите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Който има кредитни карти, ще му отмъкнат... =)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още