IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ICANN осободи пътя пред интернет адреса .софия

Организацията прие най-мащабната реформа в начина, по който се присъждат интернет домейните

12:56 | 20.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;jetalone via Flickr,&nbsp;</em><font color="#333333"><font face="Arial, non-serif"><font size="2" style="font-size: 9pt; "><span lang="en-US"><i><span style="font-weight: normal; ">Лиценз:&nbsp;</span></i></span></font></font></font></p>

Снимка: jetalone via Flickr, Лиценз: 

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) - организацията, отговаряща за определянето на имената на домейните, разреши на своето дългоочаквано заседание в Сингапур днес използването на нови имена за частните компании, съобщава BBC.

Административният съвет на организацията разреши използването като суфикси на имената на фирмите. Вместо да завършват на .org или .net, адресите вече ще може да завършват с името на компанията.

"Това е най-голямата промяна по отношение на имената на домейните от създаването на .com преди 26 години", заяви Тео Хнаракис, директор на базираната в Калифорния компания за интернет услуги Melbourne IT Digital Brand Services.

Така в скоро време може да се появят домейни, завършващи на .sofia или дори .софия. Стъпката се възприема като голяма възможност за глобалните брандове да получат по-голям контрол върху онлайн присъствието си и да насочват клиентите си директно към части от своите сайтове. За тези, които не се възползват обаче възниква опасност. 

До този момент съществуваха само 22 общи домейна на глобално ниво, като .com, .org и .info например, плюс още 250 на ниво държави, като примерно .uk и .bg. След промените се очаква да се появят няколкостотин нови домейна.

Според днешното решение компаниите ще могат да кандидатстват за разпределянето на нови домейни, като .music, .eco, .green, .africa от 12-и януари до 12-и април 2012 г.   Кандидатстването струва 185 хил. долара, а компаниите трябва да демонстрират основателна претенция към имената, които купуват. ICANN вече е наела стотици консултанти, които да преценяват кандидатурите.

Този ход на ICANN е и поредната възможност на големите марки по света да контролират онлайн присъствието си и да изпращат потребителите по-лесно до различни части от сайтовете си. Онези фирми, които не успеят да се възползват от промените, може да загубят присъствие в мрежата. Новите домейни ще се отразят и на дейността на Google и другите търсещи машини, както и съответно бизнеса с оптимизация на съдържанието при търсене.

През март ICANN разреши и регистрациите на домейна на порно индустрията .xxx, а през миналата година позволи и изписването на адреси на азбуки, различни от латиницата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още