IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФБР обвинява Китай за хакерската атака срещу МВФ

Обвиненията оказват натиск върху изпълнителния директор на фонда Кристин Лагард, която назначи за свой заместник-управителя на Китайската централна банка Джу Мин

11:55 | 25.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
ФБР обвинява Китай за хакерската атака срещу МВФ

Американските власти, разследващи хакерска атака срещу Международния валутен фонд (МВФ), са достигнали до заключението, че атаката е генерирана в Китай и най-вероятно е поръчана от правителството в Пекин, съобщава Financial Times.

Федералното бюро за разследване (ФБР), което е поело случая, базира заключението си на анализ на програмния код, използван при атаката, интернет адреси, с които са се свързвали „заразените“ компютри, както и други доказателства, посочва източник, запознат с разследването.

МВФ и китайското правителство отказват коментар.

Обвиненията оказват натиск върху новия изпълнителен директор на фонда Кристин Лагард, която по-рано този месец назначи за свой заместник-управителя на Китайската централна банка Джу Мин.

Според анализатори назначението на Мин е признание за нарастващата китайска икономическа мощ и представлява награда за подкрепата на Китай за кандидатурата на Лагард. Бившият финансов министър на Франция пое директорския пост от Доминик Строс-Кан след неговата оставка през май по обвинения в сексуално насилие.

Дори заключенията на ФБР да бъдат потвърдени, по-вероятно е случаят да бъде решен по дипломатически път, пише FT.

ФБР и щатското разузнаване обвиняват Китай за провеждането на изключително успешна кибер кампания за шпионаж на американски правителствени представители и компании, сред които производители на военна техника и технологични фирми. Досега обаче тези обвинения рядко са стигали до съдебна зала.

По-рано Google частично се изтегли от Китай, след като обяви, че хакери са успели да проникнат в сървъри на компанията. Интернет концернът отбелязва, че и други компании са станали жертва на подобни атаки.

Успешната атаката срещу МВФ беше разкрита през юни, когато стана ясно, че компютър на фонда е бил заразен и е използван за компрометиране на вътрешната мрежа на организацията.

Според служител на МВФ хакерите са използвали специално програмирано електронно писмо, което е инсталирало приложение, даващо достъп до вътрешната мрежа на МВФ. Проникването е било толкова сериозно, че като предпазна мярка МВФ е бил принуден да спре връзката си с централния компютър на Световната банка (СБ).

МВФ разполага с информация, която би била безценна за държавните инвестиционни фондове, както и други инвеститори на финансовите пазари. Информацията включва детайли за спасителните планове за изпитващите дългови затруднения страни от еврозоната.

Според публикуван през миналата седмица доклад на МВФ евентуално чувствително повишение на китайската валута – основна цел на администрацията във Вашингтон – няма да окаже значителен ефект върху глобалната търговия и растеж, пише още FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още