IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли кибервойна да се превърне в истинска война за САЩ?

Вашингтон предупреждава, че е възможно кибератака, нанесла достатъчно вреди, да предизвика в отговор истински военен удар

16:05 | 01.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Фабриката на Lockheed Martin във Форт Уорт, Тексас, където се строят изстребителите F-35. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Фабриката на Lockheed Martin във Форт Уорт, Тексас, където се строят изстребителите F-35. Снимка: Ройтерс 

След последния значителен опит за пробив в системата на Lockheed Martin експерти заявиха, че е изключително трудно да се разбере достатъчно бързо и достатъчно сигурно откъде е дошло дадено нападение. Умелите хакери могат да си прикриват следите и да направят така, че да изглежда, че нападението е извършено от някой друг, пише в свой анализ Ройтерс.

Съществуват и нелеки въпроси за законността на евентуален военен отговор, както и за това, че други реакции, като финансови санкции, или кибер-контрамерки може би са по-подходящи от военните действия, твърдят анализатори.

"Съществуват много предизвикателства пред нанасянето на ответен удар на кибератака", смята Кристин Лорд, автор на репортаж за киберстратегията на САЩ в базирания във Вашингтон Център за нова американска сигурност.

"Изключително трудно е да се установи извършителят, да се свърже конкретна атака с конкретен поръчител, като например чуждо правителство", казва тя.

Миналия месец Белият дом заяви в прав текст в доклад, че Вашингтон ще отвърне на враждебни действия в киберпространството "както бихме отговорили на всяка друга заплаха към нашата страна" - позиция, която американските власти са заявявали и преди.

Във вторник Пентагонът, който подготвя доклад за оформящата се стратегия на правителството на Обама за реагиране на киберзаплахи, потвърди тази възможност. "Отговорът на киберинцидент или атака срещу САЩ може и да не бъде в киберпространството. Всички подходящи варианти ще бъдат поставени на масата", заяви говорителят на Пентагона полковник Дейв Лейпън.

Уменията на хакерите и честотата на нападенията се върнаха във фокуса на вниманието след атаката срещу най-големия производител на оръжия за Пентагона Lockheed Martin на 21 май. Компанията съобщи, че "упоритата" кибератака срещу тяхната мрежа се вписва в модела на атаките срещу компанията от цял свят. Американското министерство на отбраната твърди, че над сто чуждестранни разузнавателни организации са се опитали да пробият американските мрежи.

Всяка година хакери открадват достатъчно данни от американски държавни агенции, компании и университети, за да запълнят многократно библиотеката на Конгреса, твърдят американски представители.

Няколко настоящи и бивши представители на службите за сигурност отбелязаха, че американските разузнавателни агенции не изглеждат особено обезпокоени от атаката срещу Lockheed. Един от тях обясни, че подобни кибернападения срещу производители на военна техника и срещу правителствени агенции се правят постоянно.

Някои критици твърдят, че правителството на Обама изостава в надпреварата с киберзаплахите и в изработването на стратегия, която да отговаря напълно на безпокойствата, свързани с личните данни и следенето в киберпространството.

"Съединените щати като цяло са доста изостанали", смята Сами Сайджари, президент на частната Агенция за киберотбрана. Той посочи, че страни като Китай и Русия са отбелязали "значителен стратегически напредък".

Когато става дума за кибершпионаж срещу интересите на САЩ, Китай обикновено е главният заподозрян, но в бъдеще ще е много трудно да се докаже, че Пекин стои зад някой заговор, тъй като хакерите могат да насочват следите си в грешна посока, твърдят анализатори. Китай отрича да има нещо общо с каквито и да е кибернападения.

Не се очаква предстоящият доклад на Пентагона да отразява различни апокалиптични сценарии или да предлага на Вашингтон варианти за реагиране в случай, че например хакери изтрият финансовите данни на Wall Street, хвърлят Североизточните щати в мрак или проникнат в компютрите на американски бойни кораби.

"Не е задължително да казваме, че ако се случи това, ще направим онова, защото идеята е, че ако бъдем нападнати, си запазваме правото да предприемем най-разнообразни действия в отговор", отбелязва Лейпън.

(БТА)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
Когато някой иска да се бие, повод винаги ще се намери ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още