IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турски хакери отклоняват интернет трафика на популярни британски сайтове

Хакерите подменяли цифровите адреси в DNS на някои от най-посещаваните британски сайтове и насочвали потребителите към създаден от тях самите сайт

10:21 | 05.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Турски хакери отклоняват интернет трафика на популярни британски сайтове

Група турски хакери успя в неделя да отклони трафика от редица популярни интернет сайтове, в това число на всекидневника Daily Telegraph, куриерската компания UPS, Vodafone, National Geographic и производителя на компютри Acer", пише британският Guardian.

Хакерите всъщност атакували системата с имена на домейни (DNS), която се използва за насочване на потребители към желаните от тях сайтове. Когато бъде изписан адресът на Daily Telegraph например - telegraph.co.uk - DNS системата преобразува този адрес в поредица от четири трицифрени числа, отделени едно от друго с точки. Адресът на вестника в цифров вид е 213.155.154.113.

По време на атаката сайтът на вестника (а и на останалите атакувани интернет сайтове) са били достъпни единствено ако бъде въведен цифровият им адрес. Хакерите подменяли цифровите адреси в DNS и насочвали потребителите към създаден от тях самите сайт.

Подробностите на атаката според Guardian показват, че хакерите могат да пренасочат потребителите към всеки сайт, който искат.

Някои от посетителите на хакнатите сайтове виждали на екраните си само емблемата на групата "Тюрк гювенлиджи", която миналия месец предприе сходна атака срещу сайта компютърната компания Dell в Южна Корея и на Microsoft в Бразилия.

В Twitter хакерите обявили, че просто се забавлявали. Според вестника обаче демонстрираната от тях способност да проникват в DNS системата и да използват функциите й за пренасочване на трафика е изключително тревожен факт за сигурността на глобалната мрежа например.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още