IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малка американска софтуерна фирма съди Apple, Google и Yahoo

Droplets е завела иск в щатски съд в Тексас заради нерегламентирано ползване на нейни патенти

08:00 | 14.09.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center;">
	Все повече компании от технологичния сектор са принудени да се защитават в патентни спорове. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Все повече компании от технологичния сектор са принудени да се защитават в патентни спорове. Снимка: Ройтерс

Американският софтуерен производител Droplets е завел съдебен иск в щатски районен съд в Тексас срещу Amazon, Apple, Facebook, Google и Yahoo. Малката компания претендира, че технологичните гиганти са ползвали незаконно развита от нея технология и изисква обезщетения в неспоменат засега размер, предаде ZDNet.

Освен това Droplets иска да наложи забрана за предлагане на определени продукти или услуги или пък заплащане на лицензионни такси за ползване на техниката. Според жалбата засегнатите патенти са с номера 6.687.745 и 7.502.838. Първият описва ползването на графична повърхност за отдалечени приложения чрез интернет връзка, а вторият засяга „система и метод за използване на отдалечени приложения и информации“.

Според малката технологична компания Apple е ползвала технологията в своя софтуер iTunes, както и в субдомейна си за филмови трейлъри. Yahoo е „прегрешил“ при своята услуга за електронна поща и карти. Amazon, Facebook и придобитата от Google видео платформа YouTube я ползват в свои уеб приложения и софтуер. 

През 2007 г. американската патентна служба е извършила проверка на първия патент по искане на Adobe, а по-късно е бил изпитан и вторият патент. И в двата случая е доказано, че те са защитени законосъобразно от Droplets, стана ясно в началото на декември 2010 г.

Самата Droplets предлага т. нар. "User Interface Server". Той служи за едновременно автоматично прилагане на приложения, записани на различни устройства. Освен това услугата прави управлението им по-лесно и евтино. Според компанията нейните клиенти могат да спестят до 90% от годишните си разходи.

Подобни малки компании, които купуват патент, често от фалирала фирма, и след това съдят друга компания, твърдейки, че един от нейните продукти нарушава закупения патент, често се наричат „патентен трол".

Патентните „тролове" типично нямат действаща технология или продукти на пазара. По всичко изглежда, че самият термин „патентен трол" е използван за пръв път от Чък Мълой, ветеран в ПР комуникациите на технологичната индустрия, който се бил и за двете страни на войната Intel-AMD. Както твърди Мълой, Intel се е защитила в патентно дело, заведено срещу нея от компания, наречена TechSearch. В интервю за Wall Street Journal обикновено любезният Мълой показва раздразнението си и нарича TechSearch „патентен кожодер". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
motov
преди 12 години
Mick, Microsoft имат патент над dbl-click. http://yro.slashdot.org/story/04/06/02/2222258/Microsoft-Receives-Patent-For-Double-Click
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Минaващ
преди 12 години
"...заради нерегламентирано ПОЛАЗВАНЕ"... хахахахаПолАзиха ли им патентите...:-)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Патентите в ИТ индустрия са безумни. Патентовани са най-елементарни дейности, как не се е сетил някой да патентова включването на комютъра. Или кликването с мишката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още