IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автори спъват университетски планове за електронни библиотеки

Според писателите 5 висши учебни заведения са участвали в най-голямото нарушение на авторски права в историята, ползвайки цифрови копия на Google

10:18 | 15.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Така изглежда спорният дигитален архив&nbsp;HathiTrust. <em>Илюстрация:&nbsp;HathiTrust</em></p>

Така изглежда спорният дигитален архив HathiTrust. Илюстрация: HathiTrust

Писатели от Великобритания, Австралия и Канада ще заведат съвместно дело срещу пет американски университета заради техните електронни библиотеки. Според ищците учебните заведения са създали цифрови хранилища за книги, които са незаконни, информира BBC.

Петте „прегрешили университета“ - Мичиганският, Калифорнийският, Уисконсинският университет и университетите на Индиана и Корнел, са обвинени в това, че са взели участие в най-голямото нарушение на авторски права в историята. Според писателите източник на цифровите копия в електронните библиотеки на обвинените университети е информационният гигант Google, който разполага с база данни от няколко милиона сканирани книги.

В жалбата на писателите пише, че Google е сключил споразумение с университетите за дигитализиране на всички техни книги и предоставяне на сканираните екземпляри, без самите автори да са уведомени и да са дали съгласието си за това. В момента интернет компанията води дела с различни писатели и издатели заради своята инициатива Google Books, а според BBC съдебният иск ще навреди на плановете за развитие на проекта.

Според Library Journal съдебният иск е подаден конкретно срещу HathiTrust, създаден в средата на октомври 2008 г. от CIC (консорциум от 12 университета) и 11 университетски библиотеки дигитален архив. Целта му е да възпроизвежда, разпространява и представя преди всичко „осиротели“ книги – произведения, които вече не се предлагат в книжарниците и техните автори или правоносители не могат да бъдат открити. 

Според жалбата проектът е пример как университетите „сами поемат авторските права“. Авторите искат от съда да им разреши да конфискуват дигиталните произведения и да постанови преустановяване на сътрудничеството между университетите и Google.

„Убеден съм, че всичко, което правим или смятаме да правим, включва законно използвани творби”, твърди пред BBC Пол Курант, ръководител на библиотеката на Мичиганския университет.

В момента специалистите на Google са сканирали около 5 млн. книги от местната университетска библиотека и остават още няколко милиона произведения, преди дейността да бъде приключена.

„Тази група от американски университети няма право да решава кога и по какъв начин писателите не могат да се ползват от защитата на своите авторски права. Тези книги не са изоставени, а похитени”, защитава иска Ангело Лукакис, изпълнителен директор на австралийската Асоциация на писателите. Освен австралийците към иска са се включили още представители на американската Гилдия на авторите и други осем писатели, които не са членове на съюзи.

Непосредствената цел на съдебното дело обаче е да се спре публикуването на 27 произведения от френски, руски и американски автори, което е планирано за октомври. Според авторите дигитализирани вече са книги от почти всяка нация, включително хиляди произведения, публикувани след 2001 г. в Китай, Франция, Германия, Индия, Италия, Испания, Япония и Великбритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още