IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google ще цифровизира Британската библиотека

Търсачката е сключила споразумение, което включва 250 хил. книги в периода от Френската революция до края на робството в САЩ

11:10 | 21.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	40 млн. страници в Британската библиотека ще бъдат достъпни и онлайн.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

40 млн. страници в Британската библиотека ще бъдат достъпни и онлайн. Снимка: Ройтерс

Google планира да дигитализира около 250 хил. книги от колекцията на Британската библиотека, съобщава "Ройтерс". Търсачката е сключила споразумение, което покрива периода от Френската революция до края на робството в САЩ. 

Британската библиотека започва съвместен проект с интернет гиганта Google, чиято цел е дигитализирането на около 250 хиляди книги от колекцията на библиотеката, предаде Ройтерс. Американската компания е сключила споразумение за сканиране на творбите от периода между 1700 г. и 1870 г., а според специалистите не се очаква да има съдебни спорове, тъй като въпросните произведения не притежават авторски права.

Общо Google ще сканира и цифровизира около 40 млн. страници, което ще отнеме няколко години, а проектът ще позволи на библиотеката да предостави лесен достъп до потребители, които искат да проучат нещо.

Творбите ще бъдат безплатно достъпни чрез услугата Google Books и в сайта на British Library. Освен това книгите ще могат да бъдат четени и сваляни за запис и в европейската онлайн библиотека Europeana. Google и британската национална библиотека ще се концентрират на първо място в това, да сканират онези творби, които до този момент не са налични в цифров формат.

Сред първите текстове, които ще бъдат достъпни онлайн, влизат памфлет за френската кралица Мария Антоанета и плановете от 1858 г. на испанския изобретател Нарцисо Монтуол за една от първите подводници в света.

Британската библиотека има 14 млн. книги и почти 1 млн. периодични издания. Миналата година тя обяви плана си да дигитализира до 40 млн. страници вестници, издавани през последните три и половина века. 

Партньорството с British Library не е първото по рода си за Google. До този момент интернет компанията е сканирала около 13 млн. книги благодарение на партньорството си с над 40 библиотеки по цял свят. Google позволява както търсенето в съдържанието им, така и четенето им през приложението на търсачката за мобилната операционна система Android.

Google не печели пари от партньорствата си с библиотеки, но твърди, че включването на откъси от книги, които не са дигитализирани, обогатява резултатите от търсенията.

Невинаги обаче Google цифровизира книгите в сътрудничество с библиотеките и невинаги творбите са с уредени авторски права.

Спор с американски писатели и издатели трябваше да бъде прекратен с извънсъдебно споразумение, което обаче не беше одобрено от съдия през март. Нов опит за споразумение ще бъде направен на 19-и юни, припомня Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още