IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung спира старта на iPhone 5?

Корейският производител ще подаде иск за нарушаване на патентни права в деня, в който Apple пусне новия си смартфон в Южна Корея

14:18 | 19.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	iPhone 4 на Apple и Galaxy S II на Samsung Electronics си приличат поразително.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

iPhone 4 на Apple и Galaxy S II на Samsung Electronics си приличат поразително. Снимка: Ройтерс 

Целият технологичен свят чака с нетърпение представянето на новия iPhone 5, дори и конкурентът на Apple - Samsung, но воден от користни цели. Според информация на корейския всекидневник Korea Times концернът възнамерява да блокира напълно продажбите на iPhone 5 в Южна Корея, когато смартфонът бъде представен на пазара.

Информацията е на високопоставен служител на корейският производител, пожелал анонимност.

Искът ще бъде за нарушаване на патентни права и ще бъде подаден в съда в деня, в който Apple пусне новия си смартфон на корейския пазар. „Докато Apple не изключи телефонната си функция в устройствата си, не е възможно да продава своите продукти, без да не нарушава наши патенти“, убедени са в корейската компания.

Обхватът на действията, които корейската компания може да предприеме, е допълнително ограничен и от факта, че тя не разполага с никакви конкретни данни за смартфона iPhone 5. През юни американски съд отказа да уважи искането на Samsung за предварителен преглед на  устройствата iPad 3 и iPhone 5. Съдът е уважил практиката на Apple е да пази в тайна всички детайли около продуктите си почти до деня на пускането им на пазара, а няма официална информация кога смартфонът ще бъде пуснат в продажба.

Така Samsung ще може да отправи превантивни удари срещу Apple, едва когато устройството се появи на пазара. В случай, че Samsung успее да блокира продажбите на смартфона в Корея, несъмнено компанията ще опита да го направи и в други държави, което допълнително ще усложни конфликта между тях. 

По твърдите изказвания не кореспондират с досегашната по-въздържателна стратегия на Samsung в патентния спор, който компанията води с Apple от месеци. Наскоро обаче компанията обяви промяна в стратегията си. След като германски районен съд в Дюселдорф отреди блокиране на продажбите на таблета Galaxy Tab 10.1 в Германия, Samsung открито заплаши Apple с „агресивно преследване“ на нарушаването на патентите.

Корейците постепенно активизираха своите ресурси и започнаха да усилват съдебното напрежение върху своя конкурент, подавайки съдебни искове в няколко страни, последната от които е в Австралия и атакува сегашни модели iPhone и iPad 2. От компанията посочиха междувременно, че продължават да засилват позициите си в заседателната зала, за да отвърнат по най-подходящият начин на очертаващата се продължителна юридическа битка.

И въпреки че тонът се втвърдява, изглежда, че не всички мениджъри на Samsung търсят конфронтация с конкурента си. Главният изпълнителен директор Джисунг Чой заяви наскоро, че съжалява за правните спорове и отбеляза, че всъщност двете компании имат добри отношения. В крайна сметка Apple е най-големият клиент за компоненти на Samsung, като дисплеи и памети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още