IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уитман: До седмици HP ще вземе решение за PC бизнеса си

Бордът все още не е на едно мнение за бъдещето на хардуерното поделение

14:25 | 06.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мег Уитман не иска да губи много време за това важно решение.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Мег Уитман не иска да губи много време за това важно решение. Снимка: Ройтерс

Едно не може да се отрече на новия изпълнителен директор на Hewlett-Packard Мег Уитман – че спазва обещанията си.

Когато пое ръководството на концерна, Уитман обеща бързо да вземе решение относно съдбата на подразделението Personal Systems Group (PSG) на компанията (което се занимава с хардуерния бизнес) и изглежда е готова да удържи на думата си.

Пред Businessweek Уитман е заявила, че важното решение дали подразделението да бъде отделено в отделна компания или не, трябва да бъде взето още този месец.

Обявявайки за първи път плановете за нова компания предшественикът на Уитман Лео Апотекер заяви, че окончателното решение ще бъде взето до края на годината, но според Уитман е от критично значение то да бъде взето колкото може по-скоро. „Ще вземем решение по-бързо от първоначалните намерения, защото несигурността тъкмо тук не е нашият най-добър приятел“.

„Хората се питат дали HP продължава да е в хардуерния бизнес. Там сме, задължително. До всички, които купуват устройства – ние сме в хардуерния бизнес“, казва Уитман и отново повтаря, че окончателното решение ще бъде взето до края на октомври. 

През август HP обяви, че търси стратегически алтернативи за Personal Systems Group. Тогава компанията обяви и края на хардуера, базиран на WebOS, тоест – излизането от пазара на таблети. С годишни продажби в размер на 40,1 млрд. долара за изминалата година HP е най-големият в света производител на компютри. Според IDC пазарният дял на компанията е 18,1%.

Първоначално поддоставчиците на компанията се изказаха доста остро срещу отделянето на  PC-поделението и поставиха компанията под натиск. При поемането на ръководния пост Уитман заяви, че ще бъде приемник на своя предшественик. „По отношение на отделянето ще трябва да намерим най-правилния път за бъдещето. Очакваме бордът да вземе решение до края на годината, ако не и по-рано“, каза тя тогава.

Противопостави й се председателят на Надзорния съвет Рей Лейн. „Намеренията ни са винаги да даваме предимство на инвеститорите и клиентите ни. Ако извън нас това поделение не може да стане по-силно – тоест да предоставя повече технологии и мощ, отколкото конкуренцията ни, то ще остане под шапката ни“.

Вчера акциите на Hewlett-Packard на Wall Street поскъпнаха с 82 цента, или 3,7% до 23,02 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Internet
преди 12 години
Късно булка, това IBM го направи преди 10 години, още Лу Герстнер го направи...сега няма смисъл от това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още