IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony иска да стане едноличен собственик на Sony Ericsson

Изкупуването на дела на шведите може да струва на японския концерн до 1,3 млрд. долара

12:31 | 07.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Скоро надписът&nbsp;Sony Ericsson може да остане в историята. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Скоро надписът Sony Ericsson може да остане в историята. Снимка: Ройтерс

Когато преди 10 години японският електронен концерн Sony и шведският производител на телефони Ericsson създадоха общата си компания Sony Ericsson, анализаторите нарекоха сделката трезва стъпка. Съдружието се приемаше за спешно и за двете компании - Sony трябваше да печели пазарен дял, а Ericsson да спре загубите си в мобилното си поделение.

Също по толкова разумен начин този съюз може да бъде прекратен. Според информация на Wall Street Journal японците имат намерение в бъдеще да поемат сами бизнеса на общия мобилен производител. Както пише вестникът, Sony е пред изкупуване на дела от 50% на шведския си партньор, за да поеме изцяло джойнт венчъра.

По този начин японците искат да се намесят по-силно на пазара за смартфони, таблети и компютри. През последните няколко години Sony Ericsson често отчиташе загуби. Освен това компанията страда от спадащи пазарни дялове. Бързият ръст на смартфоните изненада производителя – според данни на Gartner пазарният дял на компанията е спаднал от 8% през 2008 г. на по-малко от 2% през 2011 г. 

Фокусирайки се върху операционната система Android на Google, компанията отново излезе на малка печалба, но изоставането й от други производители като Apple и Samsung е огромно. Sony Ericsson е заплашена дори от изпадане от самата надпревара. От гледна точка на Sony не е много удачно смартфони и модерни плоски компютри да се разработват и произвеждат в отделни компании. 

При това на японците не им допада и фактът, че предлагат продуктовото си портфолио под различни имена – докато например таблетите са с марката Sony, смартфоните се появяват в магазините с логото на Sony Ericsson. По време на берлинското изложение за електроника през есента мобилните телефони на Sony Ericsson бяха изложени в палатата на Sony редом с телевизори, фотоапарати и таблети.

Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още