IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple отхапва две трети от печалбата при телефоните

Оказва се, че някои от конкурентите дори не са на печалба от бизнеса си с мобилни телефони

15:07 | 01.08.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската технологична компания Apple продължава да изумява с постиженията и резултатите си. Сами по себе си рекордите в продажбите и постоянно регистрираните увеличения на печалбата са доста впечатляващи, но стават наистина внушителни при съпоставка с останалите компании от сектора.

Apple, която продава само 6% от телефоните по света, взима 66,2% от печалбата в сектора, твърди анализ на компанията Asymco за второто тримесечие на годината. Asymco анализира осемте водещи компании на пазара.

За сравнение, през първото тримесечие в компанията от Купертино са постъпили 57% от общата печалба в бизнеса с телефони, а в предходните две тримесечия - по 50%.

Оказва се, че някои от конкурентите на Apple дори не са на печалба от бизнеса си с мобилни телефони. С поделенията си за мобилни телефони Nokia, Motorola, Sony-Ericsson и LG отчитат само загуби. Така например единствено плащанията за патенти от страна на Apple спасиха финансовото тримесечие на Nokia.

На Samsung се падат 15% от печалбата за периода април-юни, докато за първото тримесечие корейският производител имаше 21%. 

Канадската компания RIM държи 11% от печалбата, като нейният дял не се е променял в последните три години. След производителя на BlackBerry се нарежда тайванската HTC с дял от 7,4% в общата печалба (спрямо 5% пет години по-рано).  

Разпределението на печалбата за второто тримесечие на 2007 г.

Разпределението на печалбата за второто тримесечие на 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
hellwitch
преди 12 години
Ябълката използва суетата на хората така, че наложи на мода своите продукти.Според мен продуктите им са много скъпи и същевременно без достатъчна практическа полза. Обаче в овчето общество, което живеем най-важна е модата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Internet
преди 12 години
Ябълката е връх на всичко и на всички във всички времена, континенти и народи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още