IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple продължава да бъде звездата на мобилния пазар

Компанията е удвоила продажбите на телефони на годишна база, Nokia продължава да губи позиции

11:27 | 29.07.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Производителите на мобилни телефони са реализирали продажби на 361 млн. устройства през второто тримесечие на годината. Това е с 13 на сто повече от продажбите, осъществени през същия период на предходната година, показва доклад, цитиран от ВВС.

Продадените през тримесечието смартфони са 110 млн. броя, като с най-големи продажби е управляваната от Стив Джобс компания Apple. Тя е изпреварила досегашните лидери Nokia и Samsung.

Като цяло, най-много продажби са реализирани от финландската компания Nokia – 88,5 млн. устройства. Спадът на годишна база обаче е драстичен – цели 20 на сто. Това е предизвикало свиване на пазарния дял на Nokia до под 25% за пръв път от 1999 година насам.

Номер две по продажби е Samsung, като компанията е реализирала 74 млн. устройства, постигайки ръст от 16 на сто на годишна база. Това е позволило пазарният дял на южнокорейската компания да премине над 20 на сто.

Според доклада най-големи проблеми сред водещите производители на мобилни телефони има Nokia. “Незадоволителен портфейл от телефони с тъчскрийн, проблеми със запасите в Азия и Западна Европа, слабо търсене на платформата Symbian и ограниченото присъствие в САЩ продължават да натежават на представянето на Nokia”, се казва в документа.

Най-силно пък се представя Apple, като през тримесечието компанията е постигнала удвояване на продажбите на годишна база до 20,3 млн. единици. Това й отрежда пазарен дял от 6 на сто, което е с едва един процентен пункт под дела на третия в класацията LG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Минaващ
преди 12 години
http://***.reader.bg/useful/item/207.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Internet
преди 12 години
Apple fan ( нерегистриран ) 29.07.2011 11:11 Apple са толкова велики, че просто няма какво да се каже повече. Най-великите, най-къдърните и най-успешните в света. Купертино свети като сияен дворец на хълма за да води народите към нови висини...Докато клетниците от Майкрософт, Хюлет Пакард, Самсунг, НТС и Нокия просто ряпа да ядат..те са жалки и бездарни епифани - сиреч подражатели с 6-12 месеца назад зад Великата ябълка.В света има само две корпорации - first Apple и всички останали. Това е!!!!!!!!!!!!!И една малка поправка в заглавието на материала - Ябълката е 1 и е най-велика и в компютрите, и в софтуера, и в развлекателната индустрия - iPad и iPpod и навсякъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още