IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google е похарчила 1,44 млрд. долара за придобивания от началото на 2011 г.

В сумата не влиза сделката за Motorola Mobility за 12,5 млрд. долара, а за Zagat интернет гигантът е платил 151 млн. долара

17:24 | 27.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Google се стреми да разшири присъствието си в перспективните ниши на IT сектора. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Google се стреми да разшири присъствието си в перспективните ниши на IT сектора. Снимка: Ройтерс

Най-голямата в света интернет компания Google е похарчила за придобивания 1,44 млрд. долара за първите девет месеца на годината. Това става ясно от документи, подадени до щатската комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC) и цитирани от „Риа Новости“.

В тази сума не влиза анонсираната през август сделка за придобиването на производителя на мобилни устройства Motorola Mobility за 12,5 млрд. долара, защото тя още не е получила одобрението на всички инстанции и в този смисъл не е финализирана. Предполага се, че придобиването ще бъде окончателно завършено до края на годината или през първото тримесечие на следващата. 

От документите става ясно, че Google е платила 151 млн. долара за Zagat, създател на пътеводители с ревюта и оценки на хотели, ресторанти, клубове и др. на основата на критиката и на мнения на посетителите. Google обяви сделката още през септември, но тогава сумата за сделката не беше оповестена.

Германската компания за групово пазаруване в интернет DailyDeal, аналог на американския лидер в отрасъла Groupon, е струвала на Google 114 млн. долара. Frankfurter Allgemeine Zeitung оценяваше сделката при обявяването й на между 150 и 200 млн. евро, позовавайки се на кръгове от бранша.

През април 2011 г. Google придоби за 676 млн. долара компанията ITA Software, която разработва софтуер за туристическата индустрия. Интернет гигантът е придобил за въпросния период още 54 стартиращи фирми на обща стойност 502 млн. долара.

През миналата година Google е инвестирала 1,8 млрд. долара в придобиването на над 45 компании, за да разшири своите онлайн услуги.

С помощта на активните придобивания Google се стреми да разшири присъствието си в перспективните ниши на IT сектора, сред които геолокацията, препоръките и сайтовете за ваучери с отстъпки чрез групово пазаруване, социалните ресурси и мобилните технологии.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още