IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антитръстовият обръч около Google се затяга

Още два американски щата са започнали да разследват бизнес практиките на интернет гиганта

14:55 | 24.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Антитръстовият обръч около Google се затяга

Интернет компанията Google е изправена пред опасността от две нови антитръстови разследвания в САЩ заради подозрения, че нарушава правилата за свободна конкуренция. Това са разкрили пред Bloomberg източници, запознати с въпроса, в това число и от щатската държавна администрация.

От техните думи става ясно, че бизнес практиките на Google може да се подложат на разследване от щатите Охайо и Уисконсин, в това число и желанието на интернет гиганта да купи софтуерната компания ITA Software.

Американското министерство на правосъдието вече преглежда сделката за ITA Software за евентуални нарушения.

Контролът върху Google от страна на антитръстовите регулаторни органи все повече се затяга, докато компанията укрепва своя бизнес с онлайн търсене и се разширява в пазари, като например рекламата на мобилни устройства.

Властите в Тексас бяха първите, които започнаха антитръстово разследване срещу Google. Тексас стана и първият американски щат, който започна свое самостоятелно разследване на компания за нарушаване на свободната конкуренция през 1997 г., като негов обект тогава бе Microsoft.

Вчера щатски съд в Ню Йорк определи като незаконно споразумението между Google и редица водещи издателски къщи, по силата на което компанията получава правото да сканира и предлага всички издавани някога книги в своята онлайн библиотека.

Споразумението на стойност 125 млн. долара годишно под формата на компенсации за издателите бе постигнато след шест години съдебни битки заради претенции на издатели и автори за нарушени авторски права.

Адам Ковачевич, говорител на Google, посочва, че интернет компанията отговаря на запитвания от страна на главния прокурор на Тексас и на Европейската комисия на този етап. ЕК разследва Google за това дали манипулира резултатите от търсене в интернет в полза на собствените си услуги.

Google е лидер в онлайн търсенето и държи 65% от пазара в САЩ през февруари, според данни на компанията за интернет проучвания ComScore.

През миналата година Google е инвестирала 1,8 млрд. долара в придобиването на над 45 компании, за да разшири своите онлайн услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още