IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълнà от кибератаки залива Великобритания

Класифицираната информация от ключови министерства и водещи частни компании е основна цел на нападенията

20:13 | 31.10.11 г.
Вълнà от кибератаки залива Великобритания

Британското правителство е силно обезпокоено от прогресивно нарастващия брой на виртуални атаки срещу Обединеното кралство, пише Dnes.bg, като се позовава на BBC.

Хакерските опити за достъп до класифицирана информация вече са ежедневие, като целите са ключови министерства и водещи частни компании.

Над 1000 опита за неоторизирано проникване в засекретени бази данни са били осуетени само от министерството на отбраната. Външното министерство пък едва е успяло „да отбие“ мощна кибератака това лято.

Корпоративният шпионаж в сектори като военната промишленост и високите технологии все по-често се ориентира към набези през виртуалната мрежа.

Критиките към „Даунинг Стрийт“, че киберзаплахата не се взима достатъчно на сериозно, се увеличават постоянно и кабинетът е готов да реагира.

Британският министър на външните работи Уилям Хейг свика международна конференция за борбата с престъпленията в киберпространството. На нея световни политически лидери (сред тях и американският държавен секретар Хилари Клинтън) ще седнат на една маса с експерти в областта на високите технологии, за да се обсъди изграждане на глобална стратегия за неутрализиране на кибератаките и кражбите на секретна информация. Конференция започва утре в Лондон.

Властите на Острова са категорични, че сигурността в киберпространството е техен топ приоритет. За целта вече бяха отделени 650 млн. британски лири, които ще бъдат използвани за изграждане на стабилна защита срещу хакерски нападения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още