IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакери са атакували десетки правителства и фирми

Според антивирусния концерн McAfee киберпрестъпници в продължение на години са ровили в базите данни на 72 правителства, фирми и организации

10:45 | 03.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	12 фирми от отбранителната промишленост в САЩ също са били жертва на масираната атака. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

12 фирми от отбранителната промишленост в САЩ също са били жертва на масираната атака. Снимка: Ройтерс

Ако всичко е така, както казват ловците на вируси от McAfee, през последните няколко години хакери са извършили нападателна вълна от висока класа. По данни на щатската софтуерна компания хакерите са се добрали до чувствителни данни на 72 правителства, организации и фирми. Засегнати са правителствата на САЩ, Тайван, Индия, Южна Корея и Виетнам, както и Организацията на обединените нации, Международният олимпийски комитет, Световната антидопингова агенция и други. Сред жертвите са и високотехнологични компании, както и 12 фирми от отбранителната промишленост в САЩ, производител на военна техника във Великобритания, строителни, стоманодобивни и енергийни фирми, пише в доклада от 14 страници на McAfee, цитиран от CNBC. 

Нападенията са протичали през последните пет години и са били открити от софтуерната компания през март.

В случая с ООН хакерите са проникнали в компютърната система на офиса в Женева, която е второто седалище на организацията след Ню Йорк, още през 2008 г. Очевидно повече от две години киберпрестъпниците необезпокоявано са ровили в данните на организацията. 

"Дори ние бяхме изненадани от разнообразието на жертвите и бяхме стреснати от смелостта на хакерите", заяви Дмитрий Алперович, вицепрезидент на McAfee, отговарящ за проучванията в сферата на кибернетичната сигурност.

"Все още никой не знае какво се прави с откраднатата информация. Но дори част от нея да се използва за производството на по-конкурентоспособни изделия или за получаване на предимство пред конкурент по време на преговори, загубите от икономическа гледна точка са огромни", подчертал Алперович.

Кой седи зад нелегалния достъп до чувствителна информация, компанията не споделя. Можело обаче да се предполага, че става дума за правителство. От кръгове на фирмата обаче Ройтерс научава, че доказателствата водят към Китай.

Джим Люис, кибер експерт от Центъра за стратегически и международни изследвания, който е бил информиран за разкритията на McAfee, смята, че е много вероятно Китай да седи зад кампанията, защото някои от целите са имали информация от особен интерес за Пекин.

В системите на МОК и на няколко други олимпийски комитети например е било проникнато непосредствено преди старта на игрите в Пекин през 2008 г.

А в очите на Китай Тайван си остава просто нейна провинция, с която политическото напрежение остава високо, въпреки че през последните години икономическите отношения изживяват бум.

"Би могло да е и Русия, но повече неща ни насочват към Китай", смята Люис.

McAfee беше придобита през миналата година от производителя на електронни компоненти Intel за 7,7 млрд. долара, а разкритията на компанията за хакерските атаки в света бяха направени публично достояние днес - в деня, в който в Лас Вегас се открива конференцията "Черната шапка" – годишен форум на експерти по кибернетична сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още