IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel придобива McAfee за 7,7 млрд. долара

Акциите на компанията за компютърни защити се изстреляха с 60% в рамките на минути

15:48 | 19.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Intel придобива McAfee за 7,7 млрд. долара

IntelКомпютърният гигант Intel обяви, че ще придобие компанията за производство на системи за компютърна сигурност и антивирусна защита McAfee за сумата от 7,7 млрд. долара. Това ще стане със закупуването на акциите от капитала на McAfee по цена 48 долара за акция.

Новината доведе до мощен ръст в пазарната капитализация на McAfee, като акциите на компанията се изстреляха с 58,5 на сто до 47,42 долара за брой преди старта на днешната сесия, съобщава marketwatch. Акциите на Intel пък поевтиняват с 2 на сто до 19,21 долара за брой.

„Бързото развитие и нарастване на броя на устройствата, свързани с Internet, премества живота ни онлайн. Гледайки напред, сигурността трябва да формира като стълб за това, което хората искат от компютърните технологии“, смята изпълнителният директор на Intel Пол Отелини.

Придобиването на McAfee ще даде на Intel достъп до сектора на технологичната сигурност. Именно той се очертава като един от най-перспективните сектори в технологичната индустрия за следващите години, смятат анализатори.

Очаква се комбинацията между производител на софтуер и производител на хардуер да позволи по-добра защита на потребителите, независимо дали те са корпорации, правителства или индивидуални клиенти, посочват от Intel.

Консултант на Intel по сделката е била американската банка Goldman Sachs, а McAfee са ползвали услугите на Morgan Stanley.

McAfee е създадена през 1987 година и в момента е най-голямата компания, занимаваща се с технологии за увеличаване на сигурността на компютърните устройства. През миналата година тя реализира приходи от около 2 млрд. долара, а към момента служителите й са около 6 100 души.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още