IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може отново да кандидатства за домейна ".бг"

Срокът от осем месеца за въвеждането на електронно правителство, поискан от премиера, е твърде предизвикателен, смята заместник-министърът на транспорт Валери Борисов

13:02 | 07.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
България може отново да кандидатства за домейна ".бг"

Възможно е България да кандидатства по дългата процедура за регистрирането на домейна ".бг" на кирилица, стана ясно по време на конференцията "Domain.Forum" в София.

„България е кандидатствала по така наречената кратка процедура за домейн на кирилица и имаше отказ. За момента положението със стринга на кирилица е такова, но това не означава, че когато дългата процедура стартира, няма да предприемем необходимите стъпки и да се опитаме още веднъж да получим този стринг на кирилица", заяви пред журналисти заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, цитиран от БТА. 

По думите му новата процедура все още не е финализирана и не е ясно кога ще започне.

Според експерти България все още има шанс да получи одобрение за регистриране на домейна по кратката процедура, тъй като тя не е приключила.

Заместник-министър Борисов добави, че се очаква одобрението на пилотен проект по оперативната програма "Административен капацитет" за преминаване на интернет протокола от версия 4 към версия 6 в администрацията. Той обясни, че този преход се налага, тъй като адресите в пространството на версия 4 вече се изчерпват, затова с въвеждането на версия 6 този проблем ще се реши.

На въпрос за електронното правителство Борисов отговори, че е погрешно да се смята, че може да се фиксира дата и да се каже, че на нея ще има електронно правителство. Това е непрекъснат  процес, в който са включени както администрацията, така и бизнесът и гражданите, отбеляза заместник-министърът.

Той определи поставения от премиера срок от осем месеца за въвеждането на e-правителството като изключително предизвикателен. Според Валери Борисов в този кратък срок може да бъде постигнато много с добра координация между отделните администрации, която по думите му през последните месеци е много добра. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още