IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МТИТС търси подкрепа от експерти за домейна на кирилица

ICANN провежда обществено допитване във връзка с изминалата година от пускане на бързата процедура за регистрация на интернет имена на азбуки, различни от латинската

16:11 | 02.12.10 г.
МТИТС търси подкрепа от експерти за домейна на кирилица

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) призова експерти да подкрепят българската позиция за домейн на кирилица, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

До Консултативния съвет по въпросите на електронните съобщения, пощенските услуги, информационното общество и е-управлението и до Експертния съвет за интернет управление е изпратено предложение членовете на двете структури да се включат в онлайн допитване на Корпорацията за интернет имената и адресите ICANN за бързата процедура за регистрация на интернет имена на азбуки, различни от латинската.

На 19 февруари България, чрез министерството, изпрати заявление до ICANN за стартиране на първия етап от процедурата за одобрение на съчетанието „бг”. Тези символи бяха предпочетени от интернет общността в България и официално подкрепени от няколко браншови и неправителствени организации.

На 18 май МТИТС получи отказ да бъде регистрирано съчетанието "бг". В същото време бързата процедура няма механизъм за подаване на възражение.

Сега ICANN провежда обществено допитване във връзка с изминалата година от пускане на процедурата. Онлайн проучването е насочено към всички заинтересовани интернет потребители и цели да събере мнения по процедурата. Според министерството е необходимо включване на изискване за подробен и мотивиран отговор от ICANN при отказ за регистрация и въвеждане на процедура за подаване на възражения в рамките на бързата регистрация.

Общественото обсъждане продължава до 17 декември 2010 г. и мнения могат да бъдат изразявани само на страницата на ICANN.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още