IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателите на Google искат да санират хангар на НАСА

От легендарния Hangar One през 1930 г. излитаха американските дирижабли, но сега постройката ръждясва и тъне в руини

10:55 | 13.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Така изглежда в момента легендарният хангар. <em>Снимка: НАСА</em></p>

Така изглежда в момента легендарният хангар. Снимка: НАСА

Висшият мениджмънт на американския онлайн гигант Google, начело с основателите Лари Пейдж и Сергей Брин, има намерение да спаси исторически хангар на НАСА, ако му бъде разрешено да го ползва за паркинг на флота си от осем самолета.

Още през септември мениджърите са предложили да осигурят нужните 33 млн. долара за реновирането на „Hangar One“, твърди Кен Амброуз от фирмата H211, която оперира самолетите на мениджмънта на Google, цитиран от вестник San Jose Mercury News.

В замяна частните машини на двамата съоснователи на Google и на сегашния председател на Управителния съвет Ерик Шмид трябва да се разположат на около две трети от територията на огромното хале. НАСА все още размишлява върху предложението, е заявил неин говорител пред вестника.

Hangar One е считан за паметник на историята на технологиите. Създаден в началото на 30-те години на миналия век, той е служил на американските военноморски сили като база за въздушната им флота, в която е имало и дирижабли. Това е една от най-големите в света свободностоящи структури, които обхващат 8 акра и отдавна е една от най-известните забележителности на Силициевата долина в Калифорния. 

Сред най-известните машини, които са се съхранявали там, е USS Macon, който стана известен като първият твърд дирижабъл, построен и управляван от военноморските сили на САЩ за разузнавателни цели. Той служи като "летящ самолетоносач" по-малко от две години, след като през 1935 г. е бил повреден в буря и пада в крайбрежието на Калифорния.

През деветдесетте години е било направено откритието, че външната обвивка на Hangar One е замърсена с азбест и други химикали.

Нужните средства за саниранието на сградата – повече от 30 млн. долара, са били отрязани от бюджета на НАСА заради антикризисната програма на организацията. Междувременно обаче напира и времето – евентуални силни дъждове биха могли да отделят и други отровни вещества.

За мениджмънта на Google хангарът ще е много ценен с близкото си до Маунтин Вю местоположение. Според предложението на концерна хангарът ще продължи да бъде собственост на НАСА и ще има достатъчно място и за други наематели. „Например подходящо може да бъде там да има и супермаркет на Walmart“, казва Амброуз. 

Архивни снимки на легендарния хангар може да видите в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още