IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Zynga получи 1 млрд. долара от IPO-то

Първичното публично предлагане бе най-голямо в интернет сектора от дебюта на Google през 2004 година, пазарната капитализация е 7 млрд. долара

08:55 | 16.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Zynga получи 1 млрд. долара от IPO-то

Най-големият разработчик на игри за социалната мрежа Facebook – Zynga, е успял да пласира 100 млн. акции на цена 10 долара при първичното публично предлагане на дялове от компанията. Стартът с акциите на дружеството ще бъде днес, като борсата Nasdaq е дала код на емисията ZNGA.

По информация на Bloomberg пласирането на акциите е станало при максималната цена от заложения рейндж, който е бил между 8,50 и 10 долара на акция.

IPO-то е най-голямото в интернет сектора от 2004 година насам, когато Google набра от инвеститорите 1,9 млрд. долара.

Zynga е основана през 2007 година. За деветмесечието на тази година компанията има продажби в размер на 829 млн. долара. Пласирането на акциите при цена 10 долара за брой дава на Zynga пазарна капитализация 7 млрд. долара, а съотношението цена/приходи на акция за последните 12 месеца е 6,8.

Това е три пъти по-високо съотношение от същия показател за компанията Electronic Arts, която има пазарна капитализация 6,9 млрд. долара, а към 30 септември коефициентът цена/продажби на акция е бил 1,8.

Тази седмица японската компания Nexon, която също разработва игри за Facebook, бе листната за търговия на борсата в страната. IPO-то набра 1,2 млрд. долара, с което се превърна в най-голямото за годината на японския пазар.

Според проспекта на Zynga към август справедливата стойност на компанията е била 14,1 млрд. долара. Ценовият диапазон за пласиране на емисията обаче е бил заложен доста по-ниско заради неубедителното представяне при IPO-тата в САЩ напоследък, посочват от дружеството.

Вижте как се представят листнатите за търговия компании от интернет сектора в САЩ през тази година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още