IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft проверява слухове за опити за самоубийства във фабрика на Foxconn

Според медийни информации служители са искали да скочат от покрива защото получили отказ за увеличение на заплатите

22:05 | 12.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Microsoft проверява медийни публикации, според които повече от 300 служители във фабрика на Foxconn в китайския град Ухан са заплашили в началото на януари, че ще скочат от покрива на сградата. Първопричина за протеста според информацията на Kotaku е отказът на мениджмънта да увеличи заплатите.

Все пак кметът на града е успял да убеди служителите да напуснат покривната площадка. Във фабриката на Foxconn се произвежда игровата конзола Xbox 360 на Microsoft.

Foxconn, която е поддоставчик и за компании като Apple, Hewlett-Packard, Dell и Sony е заявила пред CNN, че спорът вече е уреден. Компанията обаче не даде подробности за споразумението. 

„Според нашата информация протестите на работниците са във връзка с персонални задачи и трансферни политики, но не и заради условията на труд", заяви говорителят на Microsoft.

"Благодарение на редовни корекции в производство на Foxconn компанията предлага на своите служители прехвърляне в други производствени линии или съкращение и изплащане на просрочените заплати и бонуси". По-голямата част от служителите са решили след протеста да се върнат на работните си места и едва малка част са предпочели да бъдат съкратени.

Представителят на Microsoft подчертава, че компанията му „възприема много сериозно условията във фабриките, които произвеждат нейни продукти. Имаме строг поведенчески кодекс, който много точно обяснява правата и задълженията на служителите ни и постоянно следим работните условия и сигурността на служителите си“. 

От началото на 2010 г. поне 16 служители на фабриката на Foxconn в южнокитайския град Шънджън са се самоубили. Там работят около 300 хил. души, които произвеждат части за iPhone, PlayStation и Dell. Повечето самоубийци са скочили от сградите. Foxconn обеща монтиране на специални мрежи, които да спират „полета“ на служителите. Освен това компанията обеща на някои от служителите си увеличение на заплатите в размер на 20%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още