IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалната Foxconn – след 20 години ще владее световното производство

Според шефовете на негативно нашумялата тайванска компания след време ще има само Foxconn и Wal-Mart – едната ще произвежда, а другата ще продава

11:21 | 11.09.10 г. 5
Автор - снимка
Създател
Скандалната Foxconn – след 20 години ще владее световното производство

Фабриката на тайванския технологичен гигант Foxconn Technology Group в южнокитайския град Шънджън осигурява работа на 300 хил. души, които произвеждат части за iPhone, PlayStation и Dell.

Foxconn е най-големият подизпълнител за производство на електроника в света, като може да произвежда по 90 броя iPhone 4 на минута, или 137 хил. на ден, във фабриката си в Лонхуа, Китай.

Това се равнява на 50 млн. смартфона годишно. Компанията е собственост на Hon Hai Precision Industry, чиято работна сила наброява повече от 920 хил. души в над 20 фабрики в Китай.

През лятото репутацията на тайванската компания пострада силно, след като 11 служители се самоубиха, скачайки от общежитията, в които са настанени от Foxconn, пише Bloomberg.

След случилото се компанията и нейният 59-годишен основател и главен изпълнителен директор Тери Гуо попаднаха в светлината на прожекторите и бяха критикувани от клиенти, профсъюзи, журналисти, учени и китайското правителство.

Поредицата от самоубийства представи Foxconn пред останалата част от света по възможно най-лошия начин – като индустриално чудовище, което третира работниците като машини и се възползва от многобройната евтина работна ръка в Китай, главно млади студенти от земеделските райони, за да произвежда iPhone на невъзможни на пръв поглед цени.

Погубените животи във Foxconn накараха потребителите в западните страни да се замислят за реалната стойност на техните електронни играчки. Междувременно за чувствителните към своя обществен имидж клиенти на Foxconn, като Apple, IBM, Cisco, Microsoft, Nokia и Hewlett-Packard, случилото се превърна в кошмар и сериозно предизвикателство пред техните стратегии да произвеждат по-евтина електроника благодарение на евтиния труд в по-бедните страни.

Foxconn влоши нещата с бавния си и тромав отговор. В ексклузивно интервю директорът на компанията Тери Гуо заяви, че не вижда сериозен проблем в първите няколко самоубийства, защото има стотици хиляди служители. Той не пожела да поеме отговорност чак до петото самоубийство през март, когато обеща, че ще промени нещата.

Суровите работни условия са нещо добро

Едва в края на май обаче Foxconn влезе в пълен кризисен режим на управление след деветия случай на самоубийство в компанията. Около сградите на Foxconn бяха поставени предпазни мрежи и бе създаден 24-часов консултантски център с над 100 квалифицирани работници. Управлението увеличи заплатите на работниците в завода в Шънджън с 30 на сто до 1 200 юана (176 долара) на месец. Второ повишение бе обещано на работниците през октомври.

Освен това компанията нае консултантска фирма, която да се грижи за нейните връзки с обществеността за първи път от своето създаване преди 35 години.

Досега името на Foxconn се свързваше с многобройните афоризми на Тери Гуо, включително "Работата е вид радост", "Суровите работни условия са нещо добро", "Гладните хора имат особено ясно съзнание" и "Лесно е да се създаде армия от хиляда, но е трудно да се намери един генерал."

Foxconn е най-големият износител на стоки от Китай в момента, а нейният изпълнителен директор Гуе е най-богатият човек в Тайван. От Forbes оценяват неговото състояние на 5,9 млрд. долара.

Колосът, който Гуо управлява днес, стартира през 1974 г. със заем от 7 500 долара в мрачно предградие на Тайпей. Гуе е на 23 години по това време. Заради работата си в търговския сектор той разбира колко голям потенциал има износът на Тайван и започва собствен бизнес.

С поскъпването на работната ръка в Тайван през 80-те години Тери Гуо решава да премести бизнеса си в Китай, който е източник на неограничена евтина работна ръка. Лошата инфраструктура и ограниченията на китайското комунистическо правителство не го възпират и той отваря първия си магазин в Шънджън.

През 1991 той листва Hon Hai Precision на фондовата борса в Тайван, за да финансира разрастването си в Китай. За да поддържа ефективността на китайските работници, Гуо разбира бързо, че ще трябва да им осигури подслон, храна и здравни грижи.

След това започва да произвежда евтини части за компании като Dell, Nokia и Sony. Анализатори очакват продажбите на Hon Hai Precision да се увеличат с 40% през тази година до 85 млрд. долара.

На този етап Foxconn вече не разчита само на евтина, неквалифицирана работна ръка, но и на опитни специалисти и експерти. Това й дава възможност да оптимизира производството си по-бързо от всеки друг, което е важно предимство на пазара на електроника, и най-вече - на мобилни телефони, където постоянно излизат нови модели. Около 70% от компонентите на един телефон Nokia се произвеждат от компаниите в групата на Hon Hai Precision Industry.

След 20 години ще има само две компании

Ето защо мениджърите във Foxconn се шегуват, че след 20 години ще има само две компании: всичко ще се произвежда във Foxconn и ще се продава от Wal-Mart. През последните повече от десет години продажбите на компанията се увеличават с по 30% годишно, но планирания за 2011 г. растеж е 15%.

„Никога не съм си мислил, че съм преуспял", казва Гуо. "Ако съм успял, тогава трябва да съм пенсионер. Ако не съм пенсионер, това означава, че все още трябва да работя усилено за развитието на компанията.“

Някои анализатори сравняват Гуо с Хенри Форд и посочват, че благодарение на неговия бизнес модел се е ускорило модернизирането на аграрната китайска икономика.

Гуо планира да се увеличи присъствието си в САЩ, където вече има една фабрика до Хюстън, в която са наети 1000 служители, специализирани в производството на висок клас сървъри. Той се надява да успее да автоматизира производството в САЩ и да изнася за Китай:

„Това ще е икономическо разумно, но се опасявам, че в Америка има прекалено много адвокати. Аз не искам да си губя времето с хора, които ме съдят всеки ден.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Боян
преди 13 години
Значи не е виновен този човек за условията при които работят неговите работници е Китай, виновно е китайското правителство, но всяко модерно общество е минало през такъв етап когато се е урбанизирало, условията при които са работили хората в западните държави през 19 век, са пногократно по-лоши от условията на китайските работници сега, така че няма нищо ново и необичайно, просто предлагането на работна ръка е многократно по-голямо от търсенето. Вече предлагането и търсенето се изравняват и условията ще се подобрят. И да не ги съжеляваме китайците, те съвсем скоро ще са много по-добре от нас, то между другото вече не малък брой работещи там, са далеч по-добре от мнозинството работещи у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Туй добре но човека очевидно е проспал някои моменти в миналото на АТ&Т да речем и разцепването и по волята на правителството в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Спящият бик
преди 13 години
Никъде не се казва, че военни насила вкарват работници във фабриките на Foxconn, за да работят при условия, които не одобряват. Т.е. работят доброволно и това е най-доброто, за тях. Когато човек няма алтернатива - а това се случва, когато той не притежава качества - цената му е ниска. Това са икономически закони. Останалото е от Лукавия и от... Маркс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
kane
преди 13 години
С удоволствие бих гръмнал м-р Гуо с идея за по-добър свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 13 години
Тези дни бях чел, че SONY са продали фабриката си за LCD телевизори в Словакия на Hon Hai Precision Industry, както и една фабрикa в Испания, след като са решилиу да пзатворят 15 фабрики по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още