IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът на САЩ отложи гласуването на антипиратските законопроекти

Лидерът на демократите в Сената Хари Рийд смята, че PIPA и SOPA могат да разрешат всички въпроси, поставени от опонентите на законите

19:24 | 20.01.12 г.
<p>
	Опоненти на PIPA и SOPA протестират в Сан Франциско, САЩ. Снимка: Ройтерс</p>

Опоненти на PIPA и SOPA протестират в Сан Франциско, САЩ. Снимка: Ройтерс

Лидерите на Сената и Камарата на представителите в САЩ съобщиха, че отлагат гласуванията по двата спорни проектозакона срещу интернет пиратството, съобщи CBS.

Лидерът на демократичното мнозинство в Сената Хари Рийд обяви днес, че отлага процедурния вот на Protect IP Act (PIPA), който трябваше да се състои във вторник следващата седмица. Малко след това от съдебната комисия в Сената съобщиха, че няма да гласуват другия проектозакон - Stop Online Piracy Act (SOPA).

PIPA и SOPA целят затягане на защитата на авторските права в мрежата и кражбата на интелектуалната собственост. Експерти обаче се опасяват, че ако бъдат приети, законите ще ограничат свободата на словото в интернет.

Големи сайтове като Wikipedia и Reddit проведоха 24-часов протест в сряда. Протестът вдъхнови хиляди американци да залеят с електронни писма и телефонни обаждания избраните от тях сенатори, някои от които настояха законопроектите да бъдат преразгледани.

“Няма причина, която да спре решаването на много от поставените от хората въпроси с тези закони”, коментира Хари Рийд. Той насърчи авторът на PIPA сенатор Патрик Лийхи да продължи да работи по текстовете на законопроекта, така че да “изгради баланс между защитата на интелектуалната собственост на американците и отвореността на интернет”.

Хари Рийд каза още, че в последните седмици Сенатът е постигнал много добър прогрес в дискусиите по текстовете. Той изрази оптимизъм, че скоро ще бъде постигнат компромис.

Рийд беше категоричен, че интернет пиратството и кражбата на интелектуална собственост са изключително сериозни проблеми и причиняват сериозни щети на няколко мощни индустрии. Сред тях е филмовият бранш, който само в САЩ осигурява над 2 млн. работни места.

Сенаторът заяви, че властите в САЩ трябва да предприемат всичко възможно да пресекат незаконните практики в мрежата.

Патрик Лийхи обаче разкритикува колегите си, които под натиска на протестите оттеглиха подкрепата си и отправиха призив двата закона да бъдат преразгледани и допълнени.

“Ще дойде ден, в който тези сенатори ще осъзнаят, че са реагирали изключително глупаво на един фундаментален проблем”, заяви Лийхи. “Някъде в Китай, в Русия има хора, които не уважават американската интелектуална собственост и тези престъпници не правят нищо друго, освен да крадат и да гледат как в САЩ смятат, че дори не си струва да се обсъжда спирането на това престъпление”, каза той в емоционално изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още