IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възход на „социалния капитал“ в глобалните технологии

Нова платформа дава възможност на потребители на социални мрежи да участват в създаването на технологични стартъпи в САЩ

11:48 | 02.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изображение: sxc.hu</p>

Изображение: sxc.hu

Разпространението на социалните мрежи и ефектът, който те имат върху бизнесите и ежедневието на индивидуалния потребител, доведоха до фундаментални промени почти във всички сфери на икономиката и далеч отвъд нея.

През последните години все по-широка гражданственост придоби понятието „социален капитал“. Според различните определения става дума за добавената стойност, която бизнесът (и като цяло потребителят) може да извлече от присъствието си в социални мрежи и възможностите, произтичащи от него.

Тази на пръв поглед имагинерна и абстрактна стойност доказа и продължава да доказва значението си в множество случаи – от успешни „вирусни“ кампании на някои от най-известните световни марки, предизборни кампании на лидерите на глобалния политически елит, до властта, която индивидуалният потребител добива чрез достъпа до „мрежата“.

Развитието на социалните общности обаче далеч не приключва единствено с взаимодействието между техните членове.

Стартъп за стартъпи

Напоследък иновациите в начина, по който потребителите в мрежата си взаимодействат, както и изискванията на световния бизнес (предимно този в технологичния свят) за развитие в условията на стагнираща икономика и ограничено финансиране, водят до нови примери, показващи, че социалният капитал е наред с всичко именно това - „капитал“.

Вчера една компания, базирана в Минеаполис, САЩ, стартира иновативно предложение, което ще даде възможност на участниците в мрежата да станат част от развитието на няколко десетки новосъздадени компании (стартъп). Не само това - потребителите ще могат да управляват това развитие.

Самата компанията – Wahooly също е стартъп, създадена в края на миналата година.

„Представете си да притежавахте само една част от процента от Linked In при нейното публично предлагане? Или пък ако имахте дял в която и да било компания, придобита от Google?“ Така от Wahooly обясняват накратко своята концепция.

„А сега си представете, че бяхте инвестирали в тези компании без всъщност.. да плащате“, се кава в представянето на компанията.

От Wahooly описват себе си като платформа от индивидуални потребители, които заедно помагат на новосъздадени компании да стартират успешно. Членовете на платформата имат достъп до над 200 нови компании в продължение на 12 месеца. Ако харесат тяхната дейност и начина, по който развиват бизнес, те могат да станат техен потребител. Нещо повече – потребителите могат да станат лицето на компаниите, поне сред своите индивидуални мрежи, като разпространяват информация за тях, пишат мнения, промотират дейността им – все едно са част от нейния екип.

В замяна на това потребителите получават част от бъдещата печалба на компанията при евентуална частична или пълна продажба – IPO, придобиване, обратно изкупуване и т. н.

Нещо като стартъп за стартъпи.

Представете си, че даден стартъп има нужда от нови потребители. Той се свързва с  Wahooly, която преценява новата компания на базата на редица критерии. Ако тя отговаря на определени условия, от Wahooly представят компанията на потребителите, които имат възможност да станат нейни PR-и и съсобственици.

5% от капитала

Въпросът със собствеността е решен също по алтернативен начин. В началото Wahooly планираше да предложи до 5% от капитала на новите компании на потребителите, които чрез своите PR действия в социалните мрежи да могат да получават определен дял от тези 5%.

Впоследствие обаче, поради редица административни и технически затруднения, бе решено самата Wahooly да притежава собствеността върху въпросния дял от 5%, а потребителите да получават равностойността от него в пари и то само при наличие на продажба на дял от бизнеса.

Конкретният дял от тези 5%, които всеки потребител може да получи, зависи от неговата активност в промотиране на компанията, която Wahooly чрез специален алгоритъм. За целта тя си сътрудничи с компанията Klout, която измерва онлайн влиянието на потребителите на социални мрежи като Twitter, Facebook и др. на базата на съдържанието, което те генерират в тези мрежи.

Идеята за проекта дойде вследствие на два факта, обяснява един от създателите и изпълнителен директор на Wahooly, Дейна Севърсън.

„1. Социалното влияние променя всичко; 2. Стартъпите като цяло имат огромни трудности да задвижат нещата“, казва той, като добавя, че компанията предоставя платформа, която да действа като „ускорител“ за новите компании в социалната общност.

Интересът е голям и идеята привлича над 28 хил. потенциални потребители за няколко месеца, които очакват стартирането и първите три компании, които ще участват в проекта и които ще бъдат обявени по-късно днес.

Колко време ще отнеме на новите компании да привлекат интерес и да достигнат момента на продажба (съответно потребителите да получат това, което им се полага)? Това зависи изцяло от успеха на стартъпа, отговарят от Wahooly.

Все още има редица аспекти за уточняване и самият Севърсън обяснява, че развитието на проекта и идеята тепърва предстои.

Не липсват трудности, но ако искате да бъдете част от този процес, смятам, че ще можем да пренапишем историята (наистина), вярва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още