IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилните приложения са създали почти 500 хил. работни места в САЩ

Изследването на Technet говори дори за „икономика на приложенията“, въртяща се около мобилния софтуер

19:47 | 08.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Мобилните приложения са създали почти 500 хил. работни места в САЩ

Бумът на мобилния софтуер и приложенията от всякакъв вид са създали само в САЩ почти половин милион нови работни места.

До този извод стига изследване на Technet, която говори дори за „икономика на приложенията“, тоест за цяла икономическа система, въртяща се около мобилния софтуер. Сред работните места има такива на програмисти, дизайнери, мениджъри, поддържащ персонал и маркетинг.

Автор на изследването „Where the Jobs Are: The App Economy" е Майкъл Мандел, президент на South Mountain Economics и бивш икономически редактор в BusinessWeek. Точната му преценка е за 466 000 работни места в САЩ, от които нито едно не е съществувало през 2007 г., когато се появи първият iPhone.

Мандел пише в резюмето обаче, че може да става дума в част от случаите и за „незакрити съществуващи вече работни места", а не за наистина напълно нови.

Сред най-големите работодатели в тази област е Zynga, която създава приложения за Facebook, както и Electronic Arts, Amazon.com и AT&T. Включват се и работните места, свързани с "инфраструктурата" на приложенията в основополагащи компании като Apple, Google, Facebook и Microsoft.

Като основни платформа за "App Economy" изследването вижда Android, iOS, Blackberry и Windows Phone, а като единствена уеб платформа - Facebook. Повечето работни места са в Ню Йорк, следван от Сан Франциско и Сан Хосе, като Калифорния е „столицата на приложенията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още