IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Olympus очаква нетна загуба от 310 млн. евро за фискалната година

Компанията посочва като причина преди всичко влошения бизнес с камерите, докато незасегнат от кризата е този с медицинска технология

13:09 | 13.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Olympus очаква нетна загуба от 310 млн. евро за фискалната година

Обхванатият от огромен счетоводен скандал производител на камери Olympus, очаква за изтичащата през март финансова година мащабна нетна загуба. Тя ще е в размер на около 32 млрд. йени (310 млн. евро), заяви японската компания в понеделник.

Като причина за лошото финансово състояние Olympus посочва преди всичко влошения бизнес с камерите. През миналата година Olympus отчете печалба от 3,87 млрд. йени, припомня Ройтерс. За вече приключилото трето тримесечие Olympus също отчита загуба - в размер на 756 млн. йени.

Очевидно незасегнат от развитието на кризата обаче е бизнесът с медицинска технология, където Olympus има силно присъствие, особено в областта на ендоскопите. Оперативната печалба за тримесечието се е увеличила със седем процента в тази област.

За деветте месеца до края на декември 2011 г. компанията също отчита загуба. Фирмата реализира загуба от 33,09 млрд. йени (323 млн. евро) за периода в сравнение с печалба от 5,84 млрд. йени за същия период на предходната година.

Счетоводният скандал, който е за 1,7 млрд. долара и е бил прикриван цели 20 години, според самата компания не оказва съществено влияние върху основната дейност на компанията. Още през декември обаче Olympus се отказа от прогнозите си за печалба за годината, завършваща през март.

През септември изпълнителният директор на концерна Майкъл Уудфорд разкри, че компанията е платила огромни суми за консултантски услуги, които никога не са били обявени. Освен това Olympus е плащала на малки японски фирми, които да прикриват загуби още от 90-те години на миналия век. По-късно Уудфорд беше уволнен и в момента води съдебно дело срещу корпорацията.

Групата наскоро даде на съд изпълняващия длъжността главен изпълнителен директор Шуичи Такаяма и 18 други бивши и настоящи мениджъри и одитори. Извънредно събрание на акционерите през април ще трябва да избере ново ръководство, което също така ще трябва да решава и за бъдещ алианс със Sony.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още