IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung Electronics отделя LCD бизнеса си в отделна компания

От април LCD дисплеите ще се произвеждат от дъщерната Samsung Display Co.

11:54 | 20.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Анализатори очакват Samsung да се концентрира върху OLED технологията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Анализатори очакват Samsung да се концентрира върху OLED технологията. Снимка: Ройтерс

Южнокорейският технологичен концерн Samsung планира да се раздели с бизнеса си за производство на течно-кристални дисплеи (LCD), пише Wall Street Journal.

Както съобщи самият концерн днес в Сеул, той вече ще бъде в отделна компания - Samsung Display Co., със собствен капитал от 750 млрд. вона (668 млн. долара). Samsung Electronics ще държи всички акции в компанията, която ще започне дейността си на 1-и април.

Samsung е най-големият в света производител на плоски екрани и на чипове за памети. Заради свръхпредлагане и силната конкуренция обаче през миналата година подразделението носеше загуба за концерна през всяко тримесечие.

През 2011 г. поделението е донесло загуба от 900 млн. долара. Лошото представяне идва въпреки големия пазарен дял на Samsung от световния пазар в сегмента на телевизорите. В САЩ компанията спори с Vizio за първото място.

Подразделението на Samsung разработваше по-рано под името S-LCD като джойнт венчър съвместно със Sony. То снабдява двете компании с необходимите дисплеи за телевизори, мобилни телефони и потребителска електроника.

Samsung обяви в края на миналата година, че ще изкупи дела на Sony за 940 млн. долара. Сделката беше приключена през януари 2012 г. Sony се надява сега да реорганизира и санира отдела си за телевизори, докато Samsung върви в обратна посока, като пое пълен контрол над самото производство. Sony ще продължи да получава продукцията на южнокорейската компания на преференциални цени.

Анализатори очакват сега компанията да се концентрира върху нови технологии като OLED екраните, тоест екрани от органични диоди, които в момента се вграждат само в малки дисплеи, като тези на смартфони и таблети.

„Преминаването към OLED е неизбежна тенденция. Сега вече няма причина за Samsung да продължава да налива инвестиции в своя LCD бизнес, вместо да се фокусира върху подобряване на своята OLED технология," казва анализаторът от HI Investment & Securities Сонг Мюн-Су, добавяйки, че „заради свиването на доставките в индустрията на LCD, някои корейски играчи ще започнат да отчитат сериозни загуби от третото тримесечие на тази година".

Според почти всички специалисти OLED технологията в един момент на своето развитие ще изпревари TFT технологията и ще стане доминираща не само за мониторите и телевизионните приемници, но и при мобилните телефони, цифровите камери и др.

Предимството на тази технология се състои в това, че не са необходими лампи, осветяващи матрицата отзад, а всеки пиксел сам излъчва светлина под управлението на OLED диоди. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още