IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М-Тел със спад на приходи и печалба

Компанията не очаква подобрение през 2012 г. и намалява инвестициите с до 15%

15:40 | 23.02.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
М-Тел със спад на приходи и печалба

Първият и най-голям български мобилен оператор М-Тел отчита за 2011 г. спад на приходите с 6,5% от 564,5 млн. евро до 527,7 млн. евро. Понижението се дължи основно на неблагоприятната макроикономическа ситуация, засилената конкуренция, както и на наложените регулаторни мерки, поясни на пресконференция днес главният финансов директор Пламен Петров.

Срив компанията отчита при печалбата преди лихви и данъци (EBIT), която се е свила с 66% от 124,1 млн. евро на 42,3 млн. евро. Сравнимата EBITDA намалява с 12,3% до 261,9 млн. евро през 2011 г. при 298,6 млн. евро година по-рано.

„Реалният ръст на икономиката през 2011 г. бе движен основно от износа, докато потребителското търсене отбелязва незначително нарастване. През последните години сме свидетели на негативна тенденция при потреблението на домакинствата, а разполагаемият доход на член от домакинство е на много ниско ниво – около 167 евро на месец“, коментира Петров.

Предвид факта, че не се очаква намаляване на безработицата, а дори може да се стигне до малък ръст, Мобилтел очаква и 2012 г. да е тежка за бранша като цяло и за компанията в частност. При строгата фискална дисциплина на страната, която по принцип се подкрепя от оператора, Мобилтел не може да очаква увеличение и на държавните разходи за комуникации, включително и при контрагенти за концерна.

„Предвид на по-добрите услуги, които очакваме да предоставим, се надяваме да завършим настоящата година без нов спад в приходи и печалба“, поясни след въпрос на Investor.bg Петров. По думите му компанията не вижда ярка перспектива за подобряване на потреблението.

Заради намалелите приходи и печалба компанията ще намали и инвестициите си в страната с 12 до 15%, заяви главният изпълнителен директор Андреас Майерхофер. Средногодишните вложения на Мобилтел са в размер на около 90-100 млн. евро, а от началото на дейността си компанията е вложила в страната около 2 млрд. евро.

На силно наситения пазар на гласови мобилни услуги с проникване от 151% Мобилтел държи 48,6% и с това е ясно изразен лидер. Globul е втори с 35,9%, а останалите 15,5% се държат от Vivacom, за която компанията – майка на Мтел – Telekom Austria няма да наддава на финалната права.

Увеличението на клиентите с абонамент на „Мобилтел“ възлиза на над 10% на годишна база. Общият брой абонати отбелязва ръст от 4,8% до над 5,5 млн. Компанията отчита увеличение в клиентите на мобилен широколентов интернет от над 52%, а броят на продадените смартфони през 2011 година е с 25% по-висок спрямо 2010 година.

22% от всички продадени от оператора телефони през годината са били именно смартфони.

Последна актуализация: 19:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
Искам да направя първия в Пловдив - безплатно. Задължен съм на града, 6 години съм живял и работил в него.Защо е нужен подобен курс? Оказва се, че нямаме никаква истинска теоретическа подготовка срещу агресивния свят, който ни заобикаля. А той е станал прекалено агресивен, някои умишлено го правят такъв. Съдейки по това колко съсипани хора виждам по улицата и какви мощни енергийни потоци засичам, съм категоричен, че срещу нашата страна и народ свръхсилите си правят жестоки експерименти, психотроничната и информационната войни са в ход. Отделно тайни общества и държави са в жесток кръстоносен поход срещу България. Защо? С каква цел го правят? На тях им трябва територията, земята ни, но без нас. Знаят какво богатство има тук и искат изтребването ни. САЩ, които са извършили едни от най-жестоките кръвопролития в историята, в момента продължават да действат подмолно, с всевъзможни високи технологии, психотронни генератори, включително със зловещата им оръжейна система HAARP.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
bbzz24
преди 12 години
Не можем повече да намаляваме крайните цени за потребителите. Но можем да предложим на клиентите си повече услуги за същата или малко по-висока цена, заяви Петров.колко странно изказване. в австрия предлагат 1000 минути към всички мрежи за 10 евро, а тук за 30 евро. явно задачата поставена от майката е да се избият загубите в беларус с надути цени в ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
mrvip
преди 12 години
Всяка година се впечатлявам от EBITDA на мобилните ни оператори, обикновено над 50% от приходите. Не знам да има друг такъв сектор в икономиката ни. Определено конкуренцията нещо куца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Печалбата им е значително счетоводно намалена. При над 500 млн. приходи разходите им са за инвестиции т.е. придобивания като Мегалан. А те ще доведат до бъдещи по-високи печалби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
браво браво но са акомулирали едни милиярди така че няма да са зле ццц
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
gelkata15
преди 12 години
И на мен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Колко ми е мъчно за мтел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още