IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Internet Explorer държи конкурентите на дистанция

Браузърът на Microsoft държи над половината от пазара, следват Firefox с 20,9% и Chrome с 18,9%

12:00 | 02.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Internet Explorer държи конкурентите на дистанция

През февруари компанията за пазарни проучвания Net Applications не отчита промяна в челните позиции на популярните браузъри. Това е добра новина преди всичко за Internet Explorer на Microsoft, който успява да държи конкурентите си на дистанция. Въпреки това обаче пазарният му дял продължава да пада – този път леко от 53,0 на 52,8%.

Firefox и Chrome стагнират: Firefox с пазарен дял от 20,9%, Chrome – с 18,9%. Safari на Apple е повишил дела си от 4,9 на 5,2%, а Opera запазва своите 1,7%.

Internet Explorer успява да стабилизира позициите си чрез деветата си версия, която въвежда и хардуерно ускорение и по този начин имитира част от функционалностите на конкурентите си, коментира Net Applications. Следващата версия – IE10, би трябвало да помогне на Microsoft да поеме отново по пътя нагоре. В момента тя се предлага за пробване чрез бета версията на Windows 8. Според Microsoft IE10 за Windows 7 ще има едва след пазарния старт на Windows 8.

По-голяма динамика има в мобилната област, където Safari успява да повиши пазарния си дял от 54,9 на 61,2%. Браузърът на Android надминава Opera Mini, като отчита ръст от 17,8 до 18,6%, а Opera Mini държи само 14,4% от пазара спрямо 19,4% през януари.

Данните на Net Applications се базират на проучване за вида на уеб браузърите, които се използват от интернет потребителите при посещението на 40 хил. сайта в интернет, които имат около 160 млн. уникални посетители всеки месец.

Статистиката обхваща и вида достъп до мрежата. През февруари отново се засилва достъпът от настолни машини (от 90,8 до 92,5%) за сметка на този от мобилни устройства (от 8,8 до 7,2%). Останалата част се пада на конзоли и телевизори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още