IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайското антимонополно бюро задържа покупката на Motorola Mobility от Google

Няма гаранция, че сделката ще бъде приключена през първата половина на 2012 г.

10:08 | 21.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайското антимонополно бюро задържа покупката на Motorola Mobility от Google

Китайското държавно бюро срещу монопола иска да разгледа по-подробно придобиването на Motorola Mobility от Google за 12,5 млрд. долара. Затова то стартира втора фаза от своето разследване, пише в специално писмо на Motorola.

Все пак компанията вярва, че придобиването все още може да бъде завършено през първата половина на 2012 г., но да се даде гаранция за това в момента е невъзможно, обясняват още от Motorola.

Китай е единствената страна, която остава да одобри сделката. Американското министерство на правосъдието и Европейският съюз вече дадоха своето съгласие. 

Защо Китай намира за нужно разширено изследване, не стана ясно. Bloomberg цитира говорител на Motorola, който казва: „Ние продължаваме да работим в тясно сътрудничество с регулаторния орган в Китай. Това придобиване ще насърчи конкуренцията и ще даде на крайните потребители по-бърз достъп до иновациите, както и повече избор".

Google се надява благодарение на Motorola и нейните 17 000 патента да засили позициите си в патентните спорове срещу Apple и Microsoft. И двата концерна в миналото нападаха в съда партньори на Google, които ползват нейната операционна система Android. Microsoft успя да уговори всички значими производители на смартфони с Android, с изключение на Motorola, да плащат лицензни такси.

Сега конкурентите се опасяват от злоупотреба с патенти от страна на Google. Този фактор играе централна роля при разследванията на картелните власти в Европа и САЩ. Google обаче успя да ги спечели на своя страна с уверението, че ще предложи патентите на Motorola при разумни и справедливи условия за лиценз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още