IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Anonymous атакуваха стотици китайски сайтове

Хактивистите са се добрали до информация от местна военна компания

15:48 | 05.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Anonymous атакуваха стотици китайски сайтове

Организацията Anonymous е хакнала през последните няколко дни по собствени данни повече от 500 китайски сайта и е оставила там съобщения. Пълният списък на пострадалите сайтове се намира на блога Pastebin.

Посланието гласи: „Скъпо китайско правителство, вие не сте безгрешни, днес ще бъдат свалени уеб сайтове, а утре ще бъде свалено вашето противно правителство. Така че ни очаквайте, защото ние не се предаваме никога. Онова, което причинявате на своя велик народ утре ще бъде причинено на вас. Без милост“. А за музикален фон хактивистите са избрали песента "Baba O'Riley" на The Who.

Освен това хакерите отправят солидарни думи към китайския народ. Акцията бе предшествана от покана за участие към китайските хакери, отправена чрез иначе официално забранената в Китай платформа за кратки блогове Twitter.

Засегнатите сайтове са собственост на регионални правителства, но също и на фирми. Официалният сайт на правителството в Пекин обаче очевидно не е засегнат.

Сред спрените страници е тази на компанията от отбранителната индустрия China National Import & Export Corp (CEIEC). Според информация в сайта компанията се занимава с „интеграция на електронни системи за отбранителни цели".

Хакерът, проникнал в CEIEC - Hardcore Charlie, публикува по-късно хиляди открити в сайта документи. Пред Ройтерс той обяснява, че китайците са разполагали и с информация за американски военни самолети. При открадването на паролите за достъп до сайта хакерът е бил подпомаган от Yama Tough, друг хактивист, който по-рано е участвал в продажбата на откраднатия изходен код на Symantec. Yama Tough се счита за приятел на Hector Xavier Monsegur, бившият предполагаем лидер на LulzSec, който по-късно стана информатор на ФБР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още